Hopp til innhold

Kult og rart med Bergtatt

De kaller seg et kult rockeband som spiller rare instrumenter. Onsdag ettermiddag kan du høre musikken til Bergtatt på SørlandsScenen.

Bergtatt

Bandet 'Bergtatt' henter inspirasjon i gamle sagn og overtro når de skriver tekstene sine.

Foto: Eva Rose

Det er John Stenersen og Rolf-Erik Solstad Karlsen fra Risør som er frontmenn i femmannsbandet Bergtatt.

– Det hele startet i 2007 da jeg jobbet litt i Mølla Lydstudio i Gjerstad, forteller John Stenersen. Sammen med Jens-Erik Aasbø begynte jeg å lage låter. Året etter ble Rolf-Erik med i gruppa og i 2009 ga vi ut debutplata vår og la ut på en sommerturné fra nord til sør i landet.

Bergtatt har skiftet besetning underveis. I tillegg til Stenersen og Karlsen er det i dag Jarle Skår Nor, Anders Eek og vokalist Linn Katrin Øygard som fremstår som Bergtatt.

– Jeg måtte på audition for å bli med i bandet, forteller Linn Katrin Øygard. Heldigvis gikk det bra! Jeg er i mitt ess når jeg synger disse sangene og kan leve meg inn i Bergtatts verden, legger hun til.

Eventyr og folklore

– Musikalsk startet både Rolf-Erik og jeg i rocken, fortsetter John Stenersen. Jeg spiller dreielire og nøkkelharpe, som er viktige elementer i musikken vår.

– Vi er glade i rare instrumenter og syntes det gir en kul lyd. Etter hvert har vi plukket opp mer og mer fra folkemusikken og laget en miks som er blitt Bergtatts særpreg. Og så topper vi det med nynorsk og gamle folkloreting i tekstene.

Bandet henter inspirasjon i gamle sagn og gammel overtro når de skriver tekstene sine.

– Skjebnetematikken går igjen i alle sangene våre, derfor kalte vi den nye plata vår for Lagnadsoger, som på folkemunne betyr skjebnefortellinger, sier Rolf-Erik Solstad Karlsen.

- Hvorfor nynorsk?

– Nynorsk egner seg veldig godt til poesi og lyrikk, forklarer Rolf-Erik. Det blir rett og slett vakrere enn på bokmål, fortsetter han. Vi bruker mye tematikk og følelser fra eldre tider og syntes dette kler nynorsk.

– Og så er det dialekten til Linn Katrine og dermed har vi en ekstra god grunn til å bruke nynorsk fortsetter John. – Ja, det er godt å synge på sin egen dialekt, samtykker vokalist Linn Katrine.

Gammelt blir nytt

Det er Jon Stenersen og Rolf-Erik Solstad Karlsen som skriver tekstene til Bergtatt.

– Vi er begge interesserte i eldre tider og fascineres av det. Det er mye spektakulært å lese om i eventyr, sagn og nordisk folklore og blandet med litt livlig fantasi gir dette grobunn til tekstene våre, sier de.

– Jeg har blant annet hentet inspirasjon i ei bok om sagn fra Aust-Agder skrevet av Øyvind Bjorvatn, legger Jon Stenersen til. Men det er klart at vi må kutte ut litt og legge til noe for at de gamle sagnene skulle fungere som nye sangtekster.

Låtene på den nye plata har de testet ut med å spille konserter for et publikum før de bestemte seg for hva som skulle bli med på CD-en.

– Så nå vet vi at dette er låter som fungerer bra i et live-format, forklarer John Stenersen, som i likhet med resten av gruppa Bergtatt ser frem til å fortsette å bergta publikum fra scenen.

Og torsdag ettermiddag kan du høre hva SørlandsScenens anmelder Øyvind Nyvoll sier om plata «Lagnadsoger». Da skal Bergtatts musikk plasseres på skalaen fra en til ti.

Bergtatt

John Stenersen, Linn Katrin Øygard og Rolf-Erik Solstad Karlsen i 'Bergtatt'.

Foto: Nils Roen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %