NRK Meny
Normal

Nå dør pus

Lar du katten være ute i timesvis i kulda? Da bør du tenke deg om to ganger, ifølge veterinær.

Katt i bur

Disse kattene slipper å fryse.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

- Det er for kaldt nå. Alle katter som er ute må få komme inn selv, eller ha tilgang til et vindtett rom med varmt underlag, sier Nina Solvang ved Sørlandet Dyreklinikk.

De siste dagers sprengkulde i Sør-Norge gjør at veterinæren nå advarer på det sterkeste mot å la katten være ute mens du selv drar på jobb. Det kan nemlig få fatale konsekvenser.

- I verste fall kan nedkjøling føre til at katten dør, sier Solvang.

Nina Solvang

Veterinær Nina Solvang vil at alle katter skal ha det godt.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Hold pus innomhus

Selv om katter er gode til å finne ly og skjul, er de territorielt avhengige. Det vil si at de ikke beveger seg ut av sitt eget område og inn i en lun garasje lenger vekk - særlig ikke hvis det bor en annen katt der. Dermed vil det være bedre å holde katten inne, med mindre du vet det er et egnet sted den kan varme seg.

- Små dyr fryser lettere enn større dyr med større kroppsoverflate, ifølge veterinæren.

Faren er derfor at katten blir nedkjølt og apatisk, får dårlig immunforsvar og i verste fall legger seg ned for å dø.

Kalde poter og baller

Aller mest utsatt er små og unge katter med lite fett og tynn pels. Det er derfor større grunn til å være oppmerksom på nyanskaffelsen fra i sommer enn den mer garvede og hardbarkede Mons fra slutten av 90-tallet. Særlig hvis lillepus ikke er kastrert:

- Ukastrerte hannkatter er sårbare i forhold til at testiklene fryser fortere enn resten av kroppen. Særlig hvis de sitter lenge nede, sier veterinæren og avviser imidlertid at de har opplevd tilfeller der testiklene har fryst fast.

Hvis katter kunne velge..

To unge katter har funnet veien til Sørlandet dyreklinikk for å bli kastrert. Dyreeier Alice Solberg er bevisst på hva som er det beste for sine små venner, og har sørget for at kattene kan komme og gå som de vil. Da blir de ikke lenge ute når temperaturen er såpass langt under nullpunktet.

- De er ute i fem minutter, rister på beina og vil inn. De synes helt tydelig det er kaldt, sier Solberg og mener katteeiere må være mer oppmerksomme.

Alice Solberg

Alice Solberg er katteeier og lar ikke dyr fryse på potene.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

- Jeg får helt vondt av å se på alle kattene som går ute midt på natta og fryser, sier Solberg.

Da er det kanskje ikke så rart at det med årene har blitt noen katter på henne: En Maine Coon, en Birma og fire katter fra Dyrebeskyttelsen..