Hopp til innhold

Kronprinsen imponert over pøbler

Kronprins Haakon har latt seg imponere over pøbelprosjektet. I dag deltok kronprinsen på pøbelseminar i Arendal. NRK Sørlandet sendte direkte på nett.

Kronprins Håkon på pøbelseminar

Kronprins Håkon på pøbelseminar. Se intervjuet med kronprinsen her

Pøbelprosjektet har som formål å hjelpe ungdommer utenfor skole og arbeid til å komme ut i jobb eller i gang med videreutdanning.

Kronprins Haakon

Kronprins Haakon utenfor hotellet i Arendal der pøbelseminaret pågår i dag og i morgen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kronprinsparet synes prosjektet er så bra at de siden oppstarten har valgt å støtte det gjennom Kronprinsparets fond. I dag var kronprinsen for fjerde gang med på pøbelseminar.

LES: Flere «pøbler» får hjelp

LES: Ble intervjuet av "pøbler"

Imponert kronprins

NRK Sørlandet sendte direkte fra arrangementet, som har fått den kledelige tittelen «Kaffe og Røyk». I intervju med NRK sa kronprinsen seg imponert over det han i dag har fått høre om i Arendal.

– De umiddelbare historiene vi hørte fra ungdommene som har opplevd noen tøffe tak selv og som har klart å snu det mot noe postivt og fått livet på rett kjør - gjør inntrykk, sier kronprins Haakon.

– Og innlegget fra Veritas som jobber med å se på effekten og bruker sin faglighet til å se om det blir bedre av pøbelprosjektet - og viste at det gjør det, sier kronprinsen.

Prosjektet ble startet i Stavanger i 2007 av Eddi Eidsvåg i samarbeid med Arne Husjord. Formålet er blant annet å hjelpe ungdom som har falt ut av videregående skole til å komme ut i jobb eller ta videre utdanning.

Kronprins Haakon og Eddi Eidsvåg

Kronprins Haakon blir ønsket velkommen til seminaret av pøbelideolog Eddi Eidsvåg.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Viktig for Sørlandet

Sjefen sjøl, pøbelideolog Eddi Eidsvåg forteller at han er stolt over at kronprins Haakon og folk fra landets politiske ledelse er tilstede på seminaret.

– Det er veldig viktig. Dette handler om ungdommens fremtid, sier Eidsvåg.

Eidsvåg mener at Pøbelprosjektet er viktig for Sørlandet.

– Over 400 ungdommer fra Sørlandet har deltatt i Pøbelprosjektet. 300 av dem er i dag i fast jobb. For dem er prosjektet veldig viktig, sier han.

– Frafallet er like stort på Sørlandet som alle andre steder. Det er et store behov, men også stor vilje til å gjøre noe med det her. Nav gjør en god jobb, skolene gjør en god jobb, men vi må huske på at skole er ikke løsningen for alle, sier Eidsvåg.

Kronprins Håkon besøkte i dag Pøbelprosjektseminaret i Arendal. For de selvutnevnte Pøblene betydde det mye å oppleve Kronprinsens engasjement.

Kronprinsen på pøbelseminar

– Kronprinsen er en pøbel i hjertet, sier pøbel og kursholder Nicolai Ludvigsen - og det var kronprins Haakon enig i. Se video!

Flere steder

Prosjektet har nå spredt seg til flere steder i landet. Per i dag er pøbelprosjektet etablert på følgende steder:

Elverum, Kongsvinger, Oslo, Lier, Drangedal, Kragerø, Arendal, Grimstad, Lillesand, Birkeland, Søgne og Stavanger.

Kronprinsen satte tydelig pris på å høre sterke historier som ble presentert fra deltakere i prosjektet.

– Vi har stor tro på modellen som Pøbelprosjektet jobber etter. Den viser gode resultater, sier kronprinsen.

Pøbelprosjektet opplyser at det på seks år har deltatt 1159 ungdommer. Av disse er 74 prosent i fast jobb eller på skole. Kun 6 prosent har valgt å si nei til videre oppfølging fra Pøbelprosjektet.

– Det er fint at det finnes tiltak hvor man får muligheten til å komme seg på riktig spor om man trenger det i den fasen av livet der man befinner seg akkurat da. Jeg tror at det kommer mange positive og gode historier ut av dette prosjektet, sa kronprinsen i 2011.

Eddie Eidsvåg mener prosjektet har spart samfunnet for enorme utgifter. Gründeren hevder pøbelprosjektet til august 2013 har spart norske samfunn for mellom 4,74 og 8,29 milliarder kroner.

Kronprins Haakon på pøbelseminar

Kronprins Haakon forteller at kronprinsparets fond med gleder støtter Pøbelprosjektet fordi det hjelper unge som har havnet utenfor det etablerte arbeidsliv og skolen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK