NRK Meny
Normal

Kronprinsen besøkte flomrammede Feda

Kronprins Haakon og justisminister Anders Anundsen (Frp) har i dag besøkt Feda for å se nærmere på flomskadene og ødeleggelsene etter ekstremværet «Synne».

Kronprins Haakon var imponert over den frivillige innsatsen i Kvinesdal under flommen. Sammen med justisministeren møtte han i dag flomrammede innbyggere.

Kronprins Haakon møtte flere flomrammede folk på Feda.

Kronprinsen ble tatt imot av ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) og assisterende fylkesmann Tom Egerhei.

Ordføreren orienterte om skadene etter flommen, og han og justisministeren fikk se nærmere på den ødelagte brua som kollapset på grunn av de enorme vannmassene.

Kronprins Haakon på Feda

Kronprinsen fikk se de flomrammede områdene på Feda i dag.

Foto: Lars Eie / NRK
Feda

Slik så det ut i Feda sentrum sist lørdag.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

På Feda skole fikk de også møte folk fra bygda som er berørte av flommen.

– Sterke inntrykk

– Jeg skulle ønske det var en hyggeligere anledning til dette besøket. Men det er fint å møte de som har vært rammet av flommen, og de mange frivillige som har hjulpet til, sier kronprins Haakon.

Det gjør et veldig sterkt inntrykk å se skadene. Her har jo vannet gått langt over breddene. Det er mange som med rette har opplevd dette som dramatisk, sier kronprinsen.

Kronprins Haakon skryter av lokalsamfunnet og beredskapsarbeidet under flommen.

– Et lite lyspunkt under flommen er at lokalsamfunnet har stilt opp, og beredskapsarbeidet har fungert bra her i området, sier kronprins Haakon.

– Det har blitt store skader, og det er en stor opprydningsjobb som gjenstår. Det er spesielt nå i juletiden, sier han.

Midt i julestria

Justisminister Anders Anundsen sier det var sterkt å møte de flomrammede.

– Det var sterkt å møte de som var rammet. Noen har fått hverdagen snudd helt på hodet. Midt i juleforberedelsene ble huset plutselig helt ubeboelig. Men vi ser at de har fått god hjelp av lokalsamfunnet, sier Anundsen.

Etter besøket reiste de besøkende videre til Vikeså i Rogaland, som også ble hardt rammet av flom sist helg.

Constanse Skranefjell og Svein Hansen opplevde begge å få store skade på eiendommene sine.

– Jeg fortalte om det som skjedde med huset sitt, og om opplevelsen at vannet steg mye mer enn vi hadde trodd var mulig, sier Constanse Skranefjell.

– Jeg tror både kronprinsen og justisministeren tok inn over seg at bygda vår er hardt rammet, og at mange har fått store skader på hus og eiendommer, sier Svein Hansen.

Ødela veier for over 100 millioner

Ekstremværet «Synne» rammet Sør-Vestlandet hardt. «Synne» ødela veier for over 100 millioner i Agder, og var årsaken til skader for flere titalls millioner i Sør-Rogaland.

Både politikere, veimyndighetene og de som jobber med beredskap mener «Synne» viser at det nå må planlegges og bygges for å tåle flom igjen. Spesielt med tanke på at NVE har varslet at 200-årsflom kan komme hyppigere

Feda bru

Feda bro ble ødelagt under uværet.

Foto: Gunn Lise Tomstad

Ekstremværet «Synne»