Skremt over tigger-holdninger

Det er alvorlig når politikere sier at vi ikke skal bry oss om andre mennesker. Det sier gateprest i Bymisjonen i Kristiansand.

Forside i Fædrelandsvennen

Kristiansandsordføreren oppfordrer folk til ikke å gi penger til tiggere i dagens utgave av Fædrelandsvennen.

Foto: Faksimile Fadrelandsvennen

Øyvind Stabrun

Gateprest Øyvind Stabrun reagerer sterkt på stategien for å presse tiggerne ut av byen (arkivfoto)

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Ordfører Per Sigurd Sørensen oppfordrer i dagen utgave av Fædrelandsvennen kristiansanderne til å overse tiggere og ikke gi dem penger. Både kommunen og politiet vil komme tiggingen til livs.

Gateprest Øyvind Stabrun sier at offensiven mot tiggerne gir et skremmende signal

- Det er utrolig trist og også skremmende egentlig hva slags menneskesyn vi er i ferd med å få. Det viser at du må være innenfor en viss standard eller en viss ramme for å være fullverdig menneske, sier Stabrun.

– Alvorlig å ikke bry seg

At mange har sett seg lei på tiggingen, og politiet har uttrykt bekymring over at tiggerne blir mer agressive og stjeler og lurer folk. , er bakgrunn for Sørensens oppfordring.

– La markedet virke. Ingen inntjening er det eneste språket vi har rett til å benytte. Alle kristiansandere kan bidra her. Ikke gi penger når de kommer med koppen foran deg. Anmeld truende oppførsel, sier Sørensen til avisen.

Stabrun har forståelse for at folk kan oppleve tigging som plagsomt, men mener det er galt å ignorere tiggerne.

– Tiggerne er ikke akkurat elsket i byen. Men det er alvorlig når politikere går ut og sier at vi ikke skal gi, ikke bry oss, men snu ryggen til dem. Det er en dårlig måte å behandle mennesker på uansett hvor plagsomt det måtte være.

Vet for lite

Stabrun etterlyser i stedet gode tiltak som man kan imøtekomme tiggerne på.

– Selvfølgelig må vi sette grenser. Det må vi for alle - også tiggerne, men på en helt annen måte.

– Det spekuleres mye i kriminalitet og bakmenn og menneskehandel osv , men det er enkeltmennesker det handler om. De har barn og de har familier. Det er ingen som synes det er morsomt å tigge. Det et fordi de er en ekstremt vanskelig situasjon. Vi kan ikke bare kjeppjage dem fra byen til et annet sted, sier gatepresten.