Hopp til innhold

Kritisk til økt skatt på bolig

Markedsverdien - og ikke likningsverdien - av boligen din skal nå bestemme hvor mye formueskatt du må ut med. – Dette rammer de fleste, mener Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder.

Ett av forslagene i regjeringas budsjettet for 2010 er at markedsverdien av folks boliger skal legges til grunn ved beregning av formuesskatt.

Leder for Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder, Espen Solum, mener den nye beregningsmetoden for formueskatt på bolig vil bli langt fra mer rettferdig.

– Nei, det blir mye verre. Vi har hatt en politisk tradisjon i Norge for å skjerme boligen for beskatning. Ola Nordmann har satset mer på boligen enn man har gjort i noe annet land. Dette blir bare urettferdig og rammer de med svak betalingsevne fra før - og det i et beinhardt arbeidsmarked, sier Solum til NRK.

Espen Solum

Leder for Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder, Espen Solum.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

Rammer de yngste og eldste

Han mener det igjen er de unge og de eldre som rammes hardest.

– De eldre har ofte et brennenede ønske om å bli sittende i huset sitt så lenge de kan. De har små pensjoner og får nå skjerpet skattebyrde. De unge sliter med høy belåning. Nå får de også formueskatt på eiendom.

– I tillegg er det varslet høyere eiendomsskatt i Kristiansand, sier Solum, som mener Kristiansand ligger an til å bli en versting blant verstinger når det gjelder skatt på bolig.

– Hvor stor forskjel blir det for folk flest med den nye ordninga?

– Man har hatt en lav beskatning av bolig som formue. Hvis man går til markedsverdi så kan det bli snakk om mange tusen kroner. Dette slår hardt ut. I ei tid der Kristin Halvorsen er redd for økt arbeidsledighet, er ikke dette akkurat et politisk håndslag til en nasjon som opplever de tøffeste tider siden slutten av 20-tallet.

Varsler blåmandag

– Hvor dyre må boligene være for at det skal gi utslag?

– Ettersom jeg har forstått det nå, er det boliger til en verdi av 2,5 millioner og oppover som rammes. Kristiansand er en relativt sett dyr by og det betyr at de fleste rammes her.

Solum mener forslaget er lite gjennomtenkt og mener de rødgrønne rammer sine egne velgere veldig hardt.

– Hverken rikspolitikerne eller de sentrale politikerne har empati med sine borgere. Man skatter blindt. Når vi får økt formueskatt og økt eiendomsskatt, og det i tillegg varsles høyere renter, kan dette føre til en blåmandag. Man har ingenting lært av 80-tallet, da man innførte skatteskjerpelser og renteforhøyelser i et veldig fallende arbeidsmarked, sier Solum.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,59 kr
Dyrest kl. 08 0,75 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %