NRK Meny
Normal

Kritisk til lokal kontantstøtte

Det borgerlige flertallet i Kristiansand vi innføre lokal kontantstøtte for toåringer. – En ulykke for innvandrerbarn, mener Arbeiderpartipolitiker.

Abdullahi Mohammed Alason

Abdullahi Mohammed Alason (Ap) var skeptisk da formannskapet i Kristiansand i dag diskuterte lokal kontantstøtte. Han advarer mot konsekvensene–spesielt for unge innvandrerkvinner.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Arbeiderpartiets Abdullahi Mohamed Alason frykter at kontantstøtten kan skape økte sosiale skiller.

– Kontantstøtten er ikke et inkluderende tiltak. Det styrker de problemene vi har sett over lang tid hvor flere og flere kvinner med minoritetsbakgrunner blir hjemmeværende fordi det gir økonomiske fordeler framfor å bli kvalifisert og bli aktiv samfunnsdeltaker, sier Alason.

4000 per måned

Kristiansand kommune vil innføre lokal kontantstøtte på 4000 kroner måneder for toåringer fra høsten. Det er Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet som står bak initiativet etter at regjeringen valgte å fjerne den for toåringer fra august neste år.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er en av dem som går i bresjen for lokal kontantstøtte.

– Vi tror foreldrene er bedre i stand til å ta vare på barna sine enn det offentlige er. Vi ser at den sosialistiske side ønsker å ta vare på nordmannen fra vugge til grav – der har vi et annet syn, sier han.

Video Ulik mening om lokal kontantstøtte

VIDEO: Unge mødre NRK møtte var positive til kontantstøtten.

– Billigere enn barnehage

Kristiansen tror kommunen vil spare penger ved å gi kontantstøtte framfor å måtte skaffe barnehageplass til de 100–200 barna han mener ordningen vil omfatte.

– Den potensielle gevinsten ligger mellom to og ti millioner kroner, sier han.

Arbeiderpartiets gruppeleder Mette Gundersen er kritisk.

– Det å skulle kutte i barnehagesatsinga for å overføre pengene til kontantstøtte til et utvalg familier–det er vi imot. Vi mener det er en dårlig bruk av fellesskapets midler, sier Gundersen.