Hopp til innhold

– Jula er blitt en høytid for pynt og kast

I disse førjulstider importeres daglig 30 tonn julepynt til Norge. Langt fra alt havner på loftet til neste jul.

Kasser med brukt julepynt

Siden januar har kristiansandere kvittet seg med hundrevis av kasser med julepynt. Her er bare en liten del av lageret på Mjåvann bruktbutikk

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– Jula er blitt en pynt og kast-høytid, sier Eyvind Danielsen i Fremtiden i våre hender i Kristiansand.

Mjåvann bruktbutikk ved det kommunale avfallsanlegget i Kristiansand dynges ned av brukt julepynt. Varebeholdningen har bygget seg opp fra årsskiftet.

Lageret teller nå 25 paller brukt julestas.

Butikkleder, Trine Kaspara Hamre, er overrasket og sier kapasiteten er sprengt.

– Vi har samlet julepynt som er levert til gjenvinningsstasjonen siden januar. Lageret ble raskt altfor lite, og vi måtte finne nytt lager.

Engel i gull

I oktober og november i fjor ble det importert 1 768 tonn julepynt til Norge. Mye julepynt brukes og kastes, noe brukes aldri.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Ubrukt med prislappen på

Ifølge tall fra SSB ble det i oktober og november i fjor importert om lag 1 768 tonn julepynt, rundt tre prosent mer enn året før.

Alt finner neppe veien til skuffer og skap, og hentes fram igjen året etter – skal vi dømme ut ifra brukthyllene på Mjåvann. Julekuler, lys, tekstiler, nisser, krybber, juletreføtter og plastjuletrær.

Alt fullt brukbart.

brukt julepynt Trine Kaspara Hamre

Trine Kaspara Hamre som er butikksjef ved gjenvinningsstasjonen på Mjåvann i Kristiansand, legger fra midten av november et enormt utvalg av brukbar julepynt ut for salg i bruktbutikken.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Mye av julepynten som blir kastet eller gitt til gjenvinninger, er ikke engang brukt, sier Hamre.

– Mange av de tingene som er her er det samme som selges i butikken. Du kan ikke se at det er brukt. Noe ligger uåpnet i sin originale emballasje, og noe har fortsatt prislappen på.

Her er det også gamle skatter.

– Vi kan finne fin gammel julepynt. De gamle juletingene man kanskje husker fra sine besteforeldre, og som du ikke kan finne i butikker nå, sier Hamre.

Pynten fra i fjor og årene før, passer ikke lenger inn i hjemmet. Omfanget av det som blir kastet bekymrer.

-– Vi kaster altfor mye. At ting ikke engang er tatt ut av emballasjen tenker jeg viser at det er litt mye bruk og kast mentalitet i dagens samfunn, sier Hamre.

brukt julepynt

Ubrukte julekuler skal få nytt hjem. To paller med julekuler er "kastet", og skal selges på nytt.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Dokumenterer god kvalitet

Eyvind Danielsen berømmer Avfall Sør som driver bruktbutikken for å ta tak i problemet, og gjøre en innsats for å få tingene tilbake i norske hjem igjen.

– Men meg bekjent er det ikke mindre julepynt i hjemmene i dag. Jeg antar at mange som har levert dette har vært i butikken og kjøpt ny julepynt. Vi er inne i en vanvittig forbruksspiral. Alt forbruket har konsekvenser, og vi bruker enorme ressurser på å produsere det på ny, sier Danielsen

Han anbefaler å kjøpe brukte varer.

– En bruktbutikk er en sertifiseringsordning for produkter som dokumenterer at dette er god kvalitet – det er klar til å tas i bruk av eier noe nummer to.

brukt julepynt Eyvind Danielsen

Eyvind Danielsen i Fremtiden i våre hender er sikker på denne flotte, men kasserte julebamsen vil bli populær for et barn.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

I bruktbutikken på Mjåvann kan man velge og vrake.

– Vi håper julepynten kan komme til nytte. De som ikke har så god økonomi kan her handle julepynt for en rimelig penge. Kanskje får de med seg spesielle ting som ikke naboen som har handlet i kjedebutikkene har, sier butikksjef Trine Kaspara Hamre.