Kritisk til at 10.000-meteren forsvinner

Den tradisjonelle 10.000-meteren fjernes fra programmet i EM på skøyter fra 2017. Tidligere skøyteløper Øystein Grødum fra Arendal er meget kritisk til utviklingen i skøytesporten.

Øystein Grødum

Øystein Grødum gikk mange lange skøyteløp i sin karriere. Her fra 10000-meteren under verdenscupen på skøyter i Vikingskipet i november 2010.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Milløpet byttes ut med 1000 meter i mesterskapet, skriver Hamar Arbeiderblad.

Dermed blir distansene i EM 500 meter, 1000 meter, 1500 meter og 5000 meter.

Øystein Grødum

Tidligere skøyteløper Øystein Grødum liker dårlig at 10.000-meteren ikke står på programmet under EM i 2017.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Jeg synes det er synd. Det er en tradisjon med 10.000 meter på programmet. Jeg er nok litt konservativ der. Så personlig er jeg imot at 10.000-meteren kuttes. Jeg synes heller de burde forbedret konseptet ut fra de fire allround-distansene som er per nå.

Det sier Øystein Grødum til NRK.

Han sier at det vil bli flere sprintere som kommer til å blande seg inn i kampen om sammenlagtseieren, når den lengste distansen forsvinner.

– Det blir jo egentlig et sprintmesterskap med en litt lengre distanse. Så du vil ikke få Sven Kramer som vinner lenger. Så jeg ville gjerne sett at 10.000-meteren ble beholdt, sier Grødum.

De må ikke bare gjøre det kortere og kortere. Det vil skje mer når løperne har flere runder å gjøre det på.

Tidligere skøyteløper Øystein Grødum

Bøkko misfornøyd

Heller ikke Håvard Bøkko er fornøyd med vedtaket til Det internasjonale skøyteforbundet (ISU).

Nå får sprinterne et løpstilbud til, mens langdistanseløperne mister ett, mener han.

– Det er jo 10.000-meteren som skiller gutter fra mannfolk. Jeg frykter for at dette ikke vil slå an blant dem som er glad i skøytesporten. Jeg vil ikke kalle vedtaket skivebom, men jeg tror ikke dette er noe skøytesporten vil tjene på, sier Bøkko til HA.

Kramer kritisk

Heller ikke den nederlandske skøytekongen Sven Kramer synes noe om planene. Han vil droppe EM når milløpet fjernes fra programmet.

– Jeg trodde 10.000-meteren skulle byttes med 3000 meter. Å bytte mila med 1000 meter, synes jeg er vel drastisk. Det blir jo på mange måter et sprintmesterskap. Da går jeg ikke, sier Kramer til Hamar Arbeiderblad.

Finn Halvorsen i det norske trenerteamet er heller ikke glad for endringen.

– Vi har nok av korte distanser i alle mesterskap. Skøytesporten burde heller ha orientert seg mot maraton. Jeg ville ikke ha endret løpsprogrammet i den retningen som er gjort, men heller foretrukket en utjevning med et fullgodt tilbud til sprint-, mellom- og langdistanseløperne, sier han.