Kritiseres av tidligere miljøministre

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft får sammen med regjeringen kraftig kritikk fra seks tidligere miljøministre.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier det ikke blir fritt frem for snøscooterkjøring over alt.

NETT-TV: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft svarer på kritikken hun får for snøscooter-forslaget. Hun mener det kan styrke lokaldemokratiet.

– Regjeringen åpner ikke opp for noe som helst frislipp av snøscooterkjøring, sier Tine Sundtoft.

I dagens VG ble hun møtt av overskriften "Råkjør over hvite vidder" hvor seks tidligere ministre går hardt mot henne og regjeringen.

Bakgrunnen er at Sundtoft i juli sendte ut et nytt lovforslag på høring som gir kommunene anledning til å planlegge snøscooterløyper.

Det faller ikke i god jord hos de tidligere ministrene Wenche Frogn Sellæg (H), Rakel Surlien (Sp), Thorbjørn Berntsen (Ap), Guri Fjellanger (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Bård Vegar Solhjell (SV). I tillegg har også Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet signert innlegget:

Snøscooter

Regjeringen synes det skal være opp til kommunene selv å bestemme hvor man skal få kjøre snøscooter.

Foto: Torbein Rønning (CC BY-NC-ND 2.0)

«Det er med sterk bekymring vi ser at regjeringen gjør adgang til fornøyelseskjøring med snøscooter til en høyt prioritert sak. Forslaget truer nasjonale verdier som er viktige for oss alle» skriver de i kronikken i Verdens Gang.

Uenig

Sundtoft mener imidlertid at forslaget er med på å styrke lokaldemokratiet, og at kommunene selv kan bestemme.

– Det vi åpner opp for er at kommunene selv kan bestemme om de vil tillate snøscooterkjøring, og dersom de tillater dette skal det planlegges godt, sier Sundtoft.

I kronikken argumenterte også kritikerne med at man kan forvente opptil 200 000 snøscootere som kan forstyrre roen i naturen. Sundtoft mener man må ha tiltro til lokale beslutninger.

– Kommunene skal selv bestemme og dermed tenke seg nøye om hvor de skal tillate snøscooterkjøring.

– Forstyrrer naturens ro

Det var Naturvernforbundet som tok initiativ til kronikken, ifølge Wenche Frogn Sellæg. Den tidligere Høyre-ministeren står imidlertid inne for kritikken mot partikollega Sundtoft.

Wenche Frogn Sellæg

Wenche Frogn Sellæg (H) hadde samme ministerpost som Tine Sundtoft og går hardt ut mot forslaget.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Vi føler alle sammen at naturen vår er så viktig å ta vare på. Stillhet og ro er avgjørende for stressede mennesker i dag, og derfor er det viktig for oss å gi et klart signal til regjeringen om at den politikken de fører i dag bærer galt av sted, sier Frogn Sellæg.

Hun avviser Sundtofts argumenter om at det vil kunne styrke lokaldemokratiet å la beslutningene tas på kommunenivå.

– Jeg hører dette er argumenter som fremføres, men når det gjelder naturvern og bevaring av mangfoldet, så er dette noe som er så viktig at det trengs klare nasjonale retningslinjer, sier den tidligere politikeren.

– Hvorfor tror dere ikke kommunene kan bestemme dette?

– Det tror jeg ikke de kan, for jeg tror kommunene kan være for nær sterke krefter i miljøet som vil kjøre scooter.