Maten til de eldre holdt 12 grader

Mattilsynet er svært kritiske til måten Bispegra omsorgssenter oppbevarer maten til beboerne.

Bispegra omsorgssenter

Bispegra omsorgssenter i Kristiansand sier de tar rapporten på alvor og at de er i ferd med å utarbeide nye rutiner rundt oppbevaring av mat.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

I en fersk rapport, NRK har tilgang til, kommer det frem at flere av kjøleskapene, der maten til beboerne blir oppbevart, har altfor høy temperatur.

Bispegra omsorgssenter har totalt 64 beboere og fire kjøkken.

Etter en inspeksjon Mattilsynet gjennomførte 23. februar i år, finner de ingen datomerking på maten i kjøleskapene om når den er åpnet.

12 grader i kjøleskap

I tillegg gjorde Mattilsynet flere målinger i kjøleskapene. I tre av fire var det altfor høye temperaturer:

  • I kjøleskapet på avdeling 2A ble det målt 2,7 grader oppe i kjøleskapshjørnet og seks grader i kaviar-pålegget. Ifølge de ansatte pleide de ikke å gjøre noen form for målinger, og de mente temperaturen i et kjøleskap skal være 3 til 5 grader.
  • I kjøleskapet på avdeling 2B ble det målt 6,5 grader i kjøleskapshjørnet. Termometeret inne i kjøleskapet viste 12 grader. De ansatte hadde ingen forhold til krav om temperaturer og pleide ikke å gjennomføre kontroller.
  • I kjøleskapet i 2C ble det målt seks grader øverst i kjøleskapet og sju grader i et glass med sylteagurker i kjøleskapshjørnet. Termometeret i kjøleskapet viste ti grader. De ansatte gjennomførte ikke målinger, og mente en temperatur på fire til åtte grader var bra nok.
  • I kjøleskapet i 2D var temperaturen 5,3 grader i kjøleskapshjørnet og fem grader på termometeret.

Ifølge regelverket skal temperaturen i kjøleskapshjørnet være på mellom -1 og pluss fire grader.

Tar kritikken på alvor

I rapporten skriver Mattilsynet at regelverkets krav til kontroll og oppbevaring av næringsmidler brytes. De mener også det er viktig å vite når mat er åpnet, spesielt når det gjelder en gruppe beboere som kan være ekstra sårbare.

Nå har Bispegra sykehjem fått frist til 29. mai for å lage nye rutiner som sikrer beboernes helse i forhold til mat.

– Vi tar dette på alvor, sier virksomhetsleder Anne Sofie Hellebø i Kristiansand kommune.

Men hun påpeker at det aldri har vært noen hendelser når det gjelder oppbevaring av mat som har gått ut over beboernes helse.

– Vi ser at vi har noe å jobbe med enkelte steder, og det gjør vi også. Vi holder på å utarbeide nye rutiner, sier hun.