NRK Meny
Normal

– Helsetilbudet til unge i Åseral er alvorlig dårlig

Etter et tilsynsbesøk i sommer konkluderer fylkeslegen i Vest-Agder at unge i Åseral kommune har et altfor dårlig helsetilbud. Ordfører Oddmund Ljosland lover bedring.

Oddmund Ljosland (Sp)

Ordfører i Åseral kommune Oddmund Ljosland sier han tar kritikken alvorlig.

Foto: Svein Sundsdal


– Bakgrunnen for at vi gikk inn og hadde dette tilsynet var på grunn av tips vi fikk av helsesøstrene i kommunen, sier assisterende fylkeslege i Vest-Agder, Aud Garmann Askevold.

Har sagt opp

Ifølge sikre opplysninger NRK sitter på, har en helsesøster sagt opp sin stilling og en annen vurderer å gjøre det samme som følge av helsesituasjonen i kommunen.

– Fylkeslegen oppfatter det som alvorlig, og vi ble veldig overrasket over at det var så ille som det var, sier Askevold.

Fylkeslegen påpeker at barn mellom 0 og 6 år i Åseral ikke får et forsvarlig helsestasjon-tilbud.

I tillegg mener de kommunen har et for dårlig helsefremmende tilbud til barn og unge, og også en for dårlig intern kontroll av helsestasjonen og skolehelsetjenesten.

– Vil gå gjennom rutiner

Ordfører i Åseral, Oddmund Ljosland sier han tar kritikken alvorlig da NRK kontaktet ham.

– Kommunen tar kritikken til etterretning og vil etter dette gå gjennom de punktene som kommer frem i rapporten, sier Ljosland.

Assisterende fylkeslege Askevold karakteriserer situasjonen som alvorlig slik den er nå.

Skylder på mye fravær

Ordføreren sier at langtidsfravær i enkelte helsestillinger kan være grunnen til at situasjonen har utviklet seg i en negativ retning.

Er dette en betent situasjon i kommunen?

– Nei, jeg vil ikke betegne dette som en betent sak, men at det er utfordrende når flere er borte i langtidsfravær er helt klart, sier Ljosland.

Askevold hos fylkeslegen sier de vil følge saken utover høsten.

Ingen av helsesøstrene NRK har vært i kontakt med ønsket å stå frem, men har sagt at situasjonen er krevende.