NRK Meny
Normal

Helseministeren: – Slutt å skape frykt

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) kaller helseministeren kunnskapsløs og mener han ikke tar austegder på alvor. Bent Høie (H) ber de Ruiter slutte å skape frykt.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie må svare om nedbygging av Sørlandet sykehus Arendal i Stortingets spørretime.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Valglogo

Det var etter at helseministeren sa at sykehuset i Arendal er tryggere enn noen gang, at de Ruiter reagerte.

Helseministeren sa at folk i Arendal ikke trenger å frykte en nedbygging av sykehuset.

– Sjokkert

– Jeg er sjokkert over konklusjonen. Enten vet ikke Høie hva han snakker om, eller så later han som det. Jeg synes det er trist at innbyggerne i Aust-Agder og de ansatte ikke blir tatt på alvor, sier de Ruiter.

Freddy de Ruiter

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) kaller helseministeren for kunnskapsløs. ARKIVBILDE

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han mener det har skjedd mye de siste årene som svekker sykehuset i Arendal.

Nylig ble det også klart at nyfødtposten legges ned fra 1. september, og at barneavdelingen skal nedbemannes.

Med det svekkes Arendal som et fullverdig akuttsykehus dramatisk, mener stortingsrepresentanten.

– Her følger ikke helseministeren med i timen. Eller så hører han på direktøren framfor befolkningen og de ansatte. Det er trist og setter pasientsikkerheten og tryggheten i Aust-Agder i fare, sier han.

Mener utspillet skaper frykt

Helseministeren tilbakeviser kritikken fra de Ruiter, og gjentar at sykehuset i Arendal er tryggere enn noen gang. Han sier avgjørelsen om å legge ned nyfødtposten ikke truer Arendal sykehus på noen måte.

T-skjorte Føden sykehuset i Arendal

Nedleggelse av nyfødtposten i Arendal har skapt stort engasjement.

Foto: Lars Eie / NRK

Høie mener endringen styret ved Sørlandet sykehus har gjort er en faglig beslutning basert blant annet på en rapport fra Fylkesmannen.

– Jeg tror Freddy de Ruiter innerst inne vet at det ville blitt helt feil dersom man politisk hadde overprøvd den type beslutninger, sier han.

Han mener de Ruiter skaper frykt med sitt utspill.

– Jeg reagerer veldig sterkt på at de Ruiter, som er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, velger å bidra til å skape helt unødvendig frykt i befolkningen, og det er åpenbart av politiske hensyn han gjør det, sier Høie.

Han reagerer sterkt på at de Ruiter bruker nedleggelsen av nyfødtposten som et eksempel på at eksistensen til sykehuset er truet.

– Jeg er veldig opptatt av at man nå i en valgkamp ikke bruker denne saken til å spre unødvendig bekymring i befolkningen i Aust-Agder knyttet til eksistensen for Arendal sykehus fremover, sier Høie.

– Freddy de Ruiter har et ansvar for å bidra til at folk ikke blir redde. Men med denne argumentasjonen sprer han helt unødvendig frykt, sier Høie.

Vil ha svar av ministeren

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter ber helseministeren om å stanse nedbyggingen av sykehuset i Arendal. Han har bedt Høie svare for seg i Stortingets spørretime.

De Ruiter mener sykehuset systematisk har blitt bygd ned over flere år, og at dette nå fortsetter med nedbemanning på barneavdelingen og nedleggelsen av nyfødtavdelingen.

– Det vil selvsagt svekke kvaliteten på fødeavdelingen i Arendal og gjøre at det blir mer utrygt å føde. Særlig i forhold til de barna som blir akutt syke og som man ikke kan forutse, sier han.

– Dette er skremmende og kunnskapsløst fra helseministerens side.