Kristne russeknuter erstatter alkohol- med tobakkspress

Agder-russen verst i klassen? Den kristne internatskolen Drottningborg oppfordres til helseskadelig tobakksbruk. På nasjonale russeknuter oppfordres det til sex totalt fem ganger, i Agder 14.

Russ

I russeknutene på Sørlandet er det mer snakk om sex og tobakk enn det er i de nasjonale knutene.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Russetiden har startet, og noen få skoler har allerede publisert sine offisielle russeknuter.

Mens de nasjonale russeknutene har moderert seg med tanke på sex, alkohol og tobakk, viser det seg at Agder-russen har blitt drøyere. Knuteantallet varierer fra hovedstyret i Agder med 200, 240 i Drottningborg, og 100 nasjonale. Vi tar utgangspunkt i disse for å få en liten oversikt over russetemaene.

Tobakk

Mens hverken de nasjonale russeknutene eller Agders russeknuter nevner tobakk, har Drottningborg gitt deg fire muligheter til å pryde lua hvis du bruker nikotin i en form eller en annen.

  • Snuse med rumpa i ti min
  • Røyke ti røyk i løpet av en time
  • Ha en snus i hvert nesebor i en skoletime
  • Snuse konstant i 24 timer
Maja-Lisa Løchen

Selv om spiserørskreft ikke er blant de vanligste krefttypene, er det grunn til å ta den økte risikoen for den alvorlig, mener Løchen.

Maja-Lisa Løchen, som er professor for institutt for samfunnsmedisin ved UiT, reagerer. Hun understreker at snusing kan føre til spiserørskreft og kreft i bukspyttkjertelen:

– Det var jo et helt utrolig dårlig eksempel til etterfølgelse, må jeg si. Et kjempenegativt og teit signal, hvis de tenker at de er forbilder for yngre.

Russepresident på Drottningborg, Benjamin Ravnå, sier de ikke har vurdert hver enkelt knute, og at noen henger med fra i fjor. Han har en teori om hvorfor tobakk er et sentralt tema:

– Det kan handle om at alkohol og rusmidler har et totalforbud på skolen her, mens tobakk og snus er lov under visse premisser.

Sex

Det er 14 direkte oppfordringer til sex i Agder-russens knuter.

Eksempeler:

  • Ha beskyttet sex med 10 forskjellige personer i løpet av russetida, frivillig
  • Ha sikker analsex utendørs
  • Ha sikker sex på et utested.

På Drottningborg har de kun én oppfordring til sex, og den lyder: «Ha sikker sex i løpet av russetiden (krever samtykke)».

Nasjonalt er det noen oppfordringer til sex, men ikke på nivå med Agder-russen. Medlem av Russestyret i Agder, Erlend Tveide Seppola, er ikke enig i at Agder-russen har et særlig fokus på sex og understreker:

– Å huske prevensjon må med!

Alkohol

Det er mange alkohol-knuter i det nasjonale registeret, blant annet «Drikk en kasse 0,33-liter øl/sider på 24 timer». Denne har også Agder-russen, men uten å presisere at det er små ølbokser. Drotningborg har nevnt alkohol i noen knuter, men aldri som eneste drikkbare mulighet.

Folkehelseinstituttet har advart mot slike knuter i en årrekke. En promille over tre kan være dødelig, og etter en kasse øl kan ei jente på 60 kilo ha alt fra 7,2 til 4,4 i promille, mens en gutt på 75 kilo vil ligge rundt 1,9 – 4,0.​ Seppola pekte til opplysningene overfor og sier at knuten er fjernet. Likevel ligger den fortsatt ute på den eneste oversikten over knuter.