Hopp til innhold

Ap størst, men fortsatt borgerlig flertall i Kristiansand

Arbeiderpartiet jubler over å være det største partiet i Kristiansand for første gang på 44 år, men borgerlig side har fortsatt flertall.

Ap jubler i Kristiansand
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Valglogo

Arbeiderpartiet er det største partiet i Kristiansand med 28,2 prosent av stemmene. Det er fram 1,8 prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Partiet vil få 15 representanter i bystyret, som er én mer en de har hatt.

Borgerlig side ser ut til fortsatt å ha flertall når 99,7 prosent av stemmene er talt opp. Både Høyre og Fremskrittspartiet går noe tilbake og mister henholdsvis én og to representanter.

– Det ser ut til at det skal mye til å rokke ved Høyres posisjon i Kristiansand. Den borgerlige siden er fortsatt størst og Høyre er størst blant de borgerlige, sier NRK Sørlandets valgekspert Dag Ingvar Jacobsen.

– Det skulle overraske meg voldsomt om noen andre enn Høyres Harald Furre får ordførervervet, men dette ble jevnere enn vi hadde ventet, sier Jacobsen.

Resultat Kristiansand
Foto: NRK

Arbeiderpartiet størst

Til tross for at Mette Gundersen neppe blir ordfører, skapte valgresultatet stor jubel på Arbeiderpartiets valgvake.

– Det er 44 år siden sist Arbeiderpartiet var størst i Kristiansand, så dette er historisk. Det er takket være denne gjengen her og velgerne, sier Mette Gundersen.

Men det må vel være smertelig at de andre partier nå har gått i forhandling og her sitter dere igjen?

– Det er veldig jevnt nå. Det er 27 representanter i favør av de borgerlige som har styrt nå, og 26 i favør av oss andre. Velgerne i Kristiansand har beveget seg fra et blått styre til sentrum og til venstre. Det er et styrket sentrum og en styrket venstreside. Det er en viktig seier i seg selv og et viktig signal til dem som har styrt, sier Gundersen.

Miljøpartiet tredobles

Miljøpartiet De Grønne tredobler antallet representanter i bystyret ved å gå fra én til tre.

Arbeiderpartiet blir største parti i Kristiansand.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren