NRK Meny
Normal

Kristiansand med i ekstremvær-prosjekt

Som eneste by i Norge er Kristiansand med i et EU-prosjekt som skal gjøre kommunen mer robust i møte med naturkatastrofer.

vrakrester

Slike bilder som ble tatt under stormen Nina som raste på Sør- og Vestlandet i vinter kan igjen bli gjeldende. Derfor vil Kristiansand øke og forbedre sin beredskap.

Målet er å lage en håndbok europeiske byer kan bruke for å håndtere framtidig ekstremvær, forteller beredskapsleder Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune.

Sigurd Paulsen

Beredskapsleder Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune (arkivbilde).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi ønsker å bli mer robuste, at strøm, tele og andre viktige etater fungerer når kriser inntreffer, sier han.

Til sammen syv byer i Europa er med i prosjektet som har navnet Smart Mature Resilience.

Ekstremvær fra sør

Kristiansand har frem til nå vært skjermet for mye av ekstremværet i landet.

– Vi har vært heldige i Kristiansand når det kommer til ekstremvær, da været først og fremst har kommet fra vest der byen ligger skjermet.

Om orkaner eller annet ekstremvær skulle kommet fra sør eller øst kan det derimot gå verre, mener beredskapslederen.

– Det er et vær vi ikke er vant med, og vi vet ikke hvor godt kommunen takler ekstremvær fra disse retningene, sier paulsen.

Han legger til at været stadig endrer seg til det verre og at dette må tas høyde for fremover.

Velorganisert

På spørsmål om hvorfor nettopp Kristiansand er plukket ut til prosjektet og ingen andre byer i Norge, sier Paulsen at forholdet til Universitet i Agder har vært viktig.

– Kristiansand kommune har et godt samarbeid med UiA, og universitetet har utvalgt oss fordi vi har en velorganisert beredskapstjeneste, men vi ønsker samtidig å strekke oss lenger på dette feltet, sier Paulsen.

Prosjektet varer fra 1. juni 2015 til 2018, og de andre byene som deltar er: Vejle, Roma, Riga , Bristol , Glasgow og Donostia i Spania.