– Jeg tror det kan ha ganske stor signaleffekt, og at det kan få en dominoeffekt både i den evangelisk-luthersk frikirke og andre frikirkesamfunn.
Det sier professor i kirkehistorie ved Universitetet i Agder Ingunn Folkestad Breistein.
Onsdag kveld tok medlemmene i Kristiansand frikirke stilling til flere forslag.
Med et lite flertall bestemte de blant annet at alle mennesker uansett legning, kan ha oppgaver i menigheten som ikke innebærer ordinasjon.
Forslagene kom som en reaksjon på et samlivsdokument som ble vedtatt på den evangelisk-luthersk frikirkes synodemøte i sommer.
Der ble det blant annet vedtatt at sex utenfor ekteskapet, likekjønnet samliv og samboerskap bryter med Guds ordning for samliv.
Synoden er høyeste myndighet for de rundt 80 menighetene i landet. Menigheten i Kristiansand er den største.
– Vil det føre til splittelse?
Professor Breistein sier det er spennende å se hvordan medlemmene med ulike syn på samlivsetikk kan leve sammen.
– Det sier noe om forholdet mellom det sentrale styret i kirkesamfunnet og lokalmenigheten. Jeg tror nok at de må ha en samtale om det.
Breistein tror kirkesamfunnet står overfor en utfordring.
– Spørsmålet er hvordan det kommer til å gå videre. Klarer de å holde sammen eller fører det til at menigheten splittes? Når den største menigheten i frikirka går imot, så skaper det en krevende situasjon.
– Krevende
– Vi opplevde helt klart menighetsmøtet i går som krevende, skriver hovedpastor i Kristiansand felleskirke Stein Arve Graarud til NRK.
Han forteller at vedtaket i synoden forplikter alle menigheter, og setter rammer for menighetsmøtets myndighet.
– De forslagene som foreslås utfordrer både bestemmelsene om menighetsmøtets myndighet og de vedtakene kirken har fattet i spørsmålet om samlivsetikk.
Eldsterådet i Kristiansand frikirke skal videre drøfte menighetsmøtets vedtak.
– De kommer tilbake med en beslutning på hvordan vi kan forholde oss til de anmodningene de har gitt, skriver hovedpastoren.