Krigsveteran: – Jeg satt mye isolert alene hjemme

Noen hadde en drøm om å skape et treffsted som kunne gi krigsveteraner og deres familier en bedre hverdag. Nå åpnes «Camp Møvik» i Kristiansand offisielt.

Krigsveteraner

Jan Oscar Fredly fra Kristiansand er en av krigsveteranene som har kommet seg ut av isolasjonen det siste året. På veteranhuset «Camp Møvik» møter han kamerater med samme bakgrunn.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Det har blitt en ny hverdag for meg, sier Jan Oscar Fredly, som tjenestegjorde utenlands på begynnelsen av 80-tallet.

Han heller den nytrakta kaffen over på pumpekanna. Kaffe med nye kamerater har det blitt mye av det siste året:

– Jeg satt mye isolert alene hjemme og så på TV. Jeg isolerte meg fordi jeg ikke hadde så mange å gå til. Dette huset har blitt som natt og dag for meg.

Camp Møvik

Veteraner har pussa opp dette gamle militærbygget på Møvik fort innvendig.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Jeg ser hvordan de blir helt forandra

Mars 2016 sto en håndfull krigsveteraner og kikka rundt seg i det forfalne bygget på Møvik i Kristiansand. Halvannet år etter er det klart for storslagen åpning av «Camp Møvik »med prominente gjester.

Et utall dugnadstimer ligger bak det som allerede har blitt treffsted for veteraner på Agder.

– Noen har sittet hjemme og trodd at de er helt aleine. Jeg ser hvordan de rett og slett blir helt forandra når de kommer hit, sier initiativtaker Jan Petter Veraas.

Jan Petter Veraas

Initiativtaker Jan Petter Veraas håper veteraner fra hele Agder vil bruke huset, og aktivitetene.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Skal ikke få opp dårlige minner

– Jeg var forberedt på en kjempeutfordring for å få dette til. Men det har gått kjempelett. Det er akkurat som om det har vært meninga at dette skulle igang.

Veraas roser det private næringslivet, kommunen og forsvaret, som alle har bidradd slik at dette har blitt mulig.

Hver eneste lørdag er det åpent hus med kaffe og prat. I snitt er de rundt 20 veteraner som har tjenestegjort utenlands, og besøkstallene øker. I Vest- Agder er det mellom 1500 og 2000 veteraner siden 1968.

Krigsveteraner

Dugnadsgjengen har jobbet på spreng for å legge siste hånd på verket før den offisielle åpninga onsdag.

Foto: Kari Jeppestøøl Arntzen / NRK

– Vi prater om alt og ingenting. Vi har en regel om at ingen skal snakke om episoder fra tjenesten, for ingen skal bli påminna om dårlige minner når de har den gode kaffepraten.

Krigsveteraner Møvig

Slik så stua ut for halvannet år siden. Jan Petter Veraas (t.v) og de andre veteranene har jobbet et utall dugnadstimer. Han roser det private næringslivet, kommunen og Forsvaret for støtten.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Barna elsker å komme hit

Med bøtte og vaskefille gjør Jorunn Myrnes golvene reine før den store åpningen onsdag ettermiddag. Mannen hennes har tjenestegjort i utlandet, og de kommer ofte hit med sine fire barn:

– Jeg elsker å være her, og det gjør ungene også. Det er stas for dem å være sammen med militære som pappa. Jeg føler meg bare som en del av gjengen.

Krigsveteraner

Jorunn Myrnes har selv vært i hæren, og har en mann som er veteran. Hun elsker å komme på veteranhuset med de fire barna.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

I tillegg til de faste kaffekjasene, er det familiedager. Nylig var de 40 store og små rundt middagsbordet da det var «fårikålsøndag» i de nyoppussede lokalene.

Fiskegruppa er allerede igang, og turgruppa er i oppstarten. I tillegg skal torsdagskveldene brukes til quiz og tema.