KrF vil forby tigging

Gruppelederen for KrF i Kristiansand bystyre, Jørgen Kristiansen, vil ha midlertidig forbud mot tigging.

Tigging

Kristelig Folkepartis Jørgen Kristiansen mener tiggerne fra østeuropa ikke bør ha lov til å tigge. Det tror han vil få antall vinningsforbrytelser ned.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Årsaken er at statistikkene viser at tiggere fra østeuropa også står bak omfattende kriminalitet .

Kristiansen sier kommunen ikke kan vedta egne lover, men han mener at politi og Storting kan anmodes om å innføre et permanent forbud.

Jørgen Kristiansen

Gruppeleder for KrF i Kristiansand bystyre, Jørgen Kristiansen mener tiggerne må bort fra byen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– I Oslo ser vi at 80 prosent av vinningskriminaliteten blir begått av sørøsteuropeere som også kommer hit og tigger. De er gjester i vårt land og når gjester ikke kan oppføre seg, så mener i alle fall jeg at da må man vurdere om man skal ha et midlertidig forbud mot tigging, eller vi må ser om Stortinget kan få en innstramming av lovverket på dette feltet, sier Kristiansen.

Rumener tidoblet på tre år

Kriminalomsorgens årsstatistikk viser at et økende antall rumenere havner i norske fengsler på grunn av kriminalitet. Siden 2006 er antallet rumenere i norske fengsler tidoblet. Ikke alle de rumenske tiggerne i Oslo er kriminelle, men politiet mener at tiggingen ofte bare er et skalkeskjul for kriminelle handlinger som minner om organisert kriminalitet.

LES: – NÅ MÅ DU RYDDE OPP STORBERGET

Noen av de rumenske tiggerne sjekkes grundig av politiet over hele landet, etter flere saker der det er avslørt at de som tigger også begår lovbrudd.

LES: MER ORGANISERT KRIMINALITET I AGDER

Kristiansen mener problemene med kriminelle fra Øst-Europa nå er blitt så omfattende at noe må gjøres.

– Vi ser det er en sammenheng mellom de som tigger og de som driver vinningskriminalitet. Da tenker vi at dette er et problem som har fått utvikle seg og som man kanskje må se litt annerledes på enn tidligere.

– Hvordan vil du jobbe videre med denne saken?

– Dette er en sak vi må jobbe videre med mot Stortinget. Et bystyre kan ikke forby tigging, men vi kan anmode politiet om å gjøre noe og vi kan bruke de kontaktene man har inn mot Stortinget for å endre reglene, sier Kristiansen.

Vil forandre politivedtektene

Demokratene har flere ganger tatt opp forslaget om å forby organisert tigging. Nå har Vidar Kleppe levert en interpellasjon til bystyret, der han foreslår at Kristiansand kommune i politivedtektene skal innføre forbud mot organisert tigging.

Vidar Kleppe

Demokratenes Vidar Kleppe.

Foto: Jan Hansen - sfm.no

Kleppe viser til at justisminister Knut Storberget har uttalt at kommunene har hjemmel til å forby aggressiv tigging, etter politilovens paragraf sju som handler om plagsom atferd.

Nå venter Kleppe å få støtte fra KrF når saken kommer opp.

– Spesielt Kristiansand opplever en massiv økning i antall utlendinger som driver til dels aggressiv tigging. Også KrFs leder Dagfinn Høybråten signaliserer en politisk endring som i klartekst gjør at også KrF vil forby organisert tigging. Nå kan KrF velge om de vil støtte vårt forslag i bystyret i Kristiansand, sier Kleppe.