Hopp til innhold

Krever ren luft i Lillesand

Ved nordavind og pent vær lukter det stramt av svoveldioksid i Lillesand. Lukt fra Saint-Gobain plager mange. En aksjonsgruppe ber nå kommunen ta affære.

aksjonsgruppa renluft lillesand

Signe Idsøe Røed og aksjonsgruppa #reinluft overrakte i dag 300 underskrifter til varaordfører Jorunn Lossius (KrF) og rådmann i Lillesand, Guri Ulltveit-Moe.

Foto: Odd Rømteland / NRK

CO₂ i atmosfæren
424 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

Forurensning fra Saint-Gobain Ceramic Materials har vært et tema i Lillesand i årtier. Miljødirektoratet krever at utslippene reduseres. Allikevel søker bedriften nå om midlertidig høyere utslippsgrense for tjærestoffet PAH til luft.

Saint-Gobain Lillesand

Saint-Gobain i Lillesand.

Foto: NRK

Naboer plages

Ove Tobias Knudsen bor i nabolaget til fabrikken.

– Når det er nordavind, pent vær og fralandsvind lukter det ganske stramt av svoveldioksid i hagen min. Det er svært plagsomt. Selv om støvforurensningen ikke er fullt så ille som tidligere, må vi vaske hagemøbler mye hyppigere enn folk som bor langt unna denne forurensningen, sier Knudsen.

Skitt og støv fra Saint-Gobain i Lillesand

Naboer til Saint-Gobain må vaske hagemøblene ofte.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Ønsker Folkehelseinstituttet på banen

Mandag leverte aksjonsgruppa #reinluft 300 underskrifter til Lillesand kommune. De krever blant annet en risikovurdering av luften i kommunen og ber politikerne ta kontakt med Folkehelseinstituttet for å bedre miljøet.

Ordfører Arne Thomassen forstår engasjementet.

Arne Thomassen

Ordfører Arne Thomassen (H).

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Mange er opptatt av dette. Samtidig ser vi at bedriften har gjort veldig mye for å bedre utslippet, og den har strenge regler å følge.

– Trenger mer tid

Administrerende direktør ved Saint-Gobain, Hilde Brunvand Nordvik, sier bedriften trenger tid til å utvikle metodene og utstyret som skal til for å redusere utslippene tilstrekkelig. Men allerede i dag gjøres det mye:

– Vi er nøye når vi velger råmaterialer. Svovelkonsentrasjonene skal være lave, og vi forsøker å rense pipefiltrene slik at det skal komme minst mulig ut. Vi justerer også produksjonen etter værforholdene.

Administrerende direktør ved Saint-Gobain, Hilde Brunvand Nordvik

Administrerende direktør Hilde Brunvand Nordvik ved Saint-Gobain Ceramic Materials AS i Lillesand.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Nordvik forteller at Saint-Gobain har søkt Innovasjon Norge om støtte til å starte et pilotanlegg i deler av ovnshuset.

– Der vil vi rense svovel, støv og PAH-forbindelser. Og husk: silisiumkarbid fra Lillesand blir brukt i produkter for vannrensing, klimaovervåking, komponenter for batteri i elbilindustrien. Jeg forsøker ikke å bortforklare at vi har utslipp som er ubehagelige. Men vi arbeider hardt og intensivt – både alene og sammen med myndighetene – for å redusere dem.

Kreftfremkallende

Før pilotanlegget er på plass søker altså bedriften om å overskride utslippsgrensene for PAH til luft i tre år. Stoffgruppen PAH består av ulike forbindelser. Noen er giftige, arvestoffskadelige eller kreftfremkallende. Myndighetenes mål er å redusere eller stanse slike utslipp.

– Hva hvis dere ikke får innvilget søknaden og må kutte nesten tre firedeler av PAH-utslippene dere har i dag?

– Jeg tror Miljødirektoratet vil se på våre tekniske løsninger – pilotanlegget som kan komme. Men skulle vi bli pålagt å redusere kraftig, må vi enten importere eller gjøre om på prosessen, sier Hilde Brunvand Nordvik.

Rådmann Guri Ulltveit-Moe og varaordfører Jorunn Lossius (KrF) lover at aksjonsgruppas krav om tiltak skal bli grundig behandlet i formannskapet.