Hopp til innhold

Krever innsyn i hemmelig informasjon om utviste forskere

Forsvareren til en av de to utviste forskerne ved Universitetet i Agder sier de nå vil gå rettens vei for å få tilgang til de hemmeligstemplede dokumentene som har ført til utvisningen.

Grønås UiA Grimstad

Advokat Nils Anders Grønås mener hans klient må få muligheten til å få innsyn i bakgrunnen for vedtaket for utvisningen.

Foto: Tor Saltrø/Håkon Eliassen / NRK

Fredag kunne NRK avsløre at to utenlandske forskere ved Universitetet i Agder (UiA) har blitt utvist av landet fordi norske myndigheter mener de kan være en fare for rikets sikkerhet.

Den kinesisk statsborgeren, som var stipendiat i tre år og en professor med europeisk statsborgerskap, fikk frist til 23. januar på å forlate Norge.

Men verken forskerne eller deres forsvarere har fått fullt innsyn i begrunnelsen for myndighetenes vedtak.

Nytt regelverk tilbakeholder informasjon

Forsvareren til forskeren fra Kina, Nils Anders Grønås, sier til NRK.no at de nå sender en stevning til Oslo tingrett fordi de ikke kjenner hele bakgrunnen for utvisningsvedtaket.

Årsaken er et nytt regelverk som gjør at en særskilt advokat kan bli oppnevnt og få innsyn i den hemmeligstemplede informasjonen.

Men denne advokaten kan ikke fortelle dette videre til advokat Grønås.

Grunnen til utvisningen er at norske myndigheter frykter forskernes kompetanse kan brukes i militære formål i andre land. Etter det NRK forstår handler det om at de kan ha tilegnet seg kunnskap som kan brukes til utvikling av missiler.

Begge de ansatte, som nå er utvist, nekter for beskyldningene

To forskere ved Universitetet i Agder er utvist fra Norge. Norske myndigheter mener de kan være en fare for rikets sikkerhet.

Se reportasjen om de utviste UiA-forskerne som er sende ut av landet.

Har gransket forskningen

Universitetet i Agder har gransket forskningen til de to, men mener de ikke kan finne noe galt.

Tor A. Aagedal

Direktør ved Universitetet i Agder, Tor A. Aagedal, reagerer på at hans kolleger er sendt ut av landet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Vi kan ikke gjøre noe annet enn å undersøke forskningen som er gjort hos oss. Vi har fått eksperter fra andre deler av verden til å gå gjennom dette. Vi ser ikke at dette kan anvendes militæret, sier UiA-direktør Tor A. Aagedal.

Det var i sommer at PST og politiet dukket opp på universitetet. Da fortalte de om mistanken til to av de ansatte. UiA ble forklart at det handlet om mulig brudd på eksportkontroll-loven.

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken, men mener det er viktig å motvirke faren for at visse stater og terrorister skal tilegne seg og bruke masseødeleggelsesvåpen.