NRK Meny
Normal

Krever at kommunen brøyter råk

Isolerte beboere på Åkerøya i Blindleia i Lillesand vil kreve erstatning fra kommunen dersom ismassene ødelegger båtene deres.

Video nsps_upload_2010_2_9_19_17_56_1519.jpg

Isen gjør det nå umulig å kjøre privatbåt til og fra sommerparadiset Åkerøya i Blindleia. Det er ikke innbyggerne fornøyd med. De mener at kommunen må holde sjøveien åpen, på linje med veier på land. I dag fikk de ordføreren på besøk. Han hadde med seg løfter om bedring. Se video ved å klikke på bildet.

Kenneth Kristiansen på Åkerøya mener boplikten på øya gir kommunen et ansvar for å holde åpen råk, slik at man kan komme seg til og fra øya. Han er ikke fornøyd med måten kommunen har taklet kuldeperioden og ismassene på.

SE VIDEO: Se kysten fra Ny-Hellesund til Lyngør fra lufta

Kenneth Kristiansen

Kenneth Kristiansen er ikke fornøyd med oppfølginga fra kommunen. Han varsler at han kanskje vil søke erstatning for ødelagte båter.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Situasjonen er uholdbar. Det er fryktelig vanskelig å komme fram og tilbake. Det er ikke mulig å kjøre med egen båt. Vi er helt avhengige av å sitte på med en stålbåt eller rutebåt for å komme til fastlandet. For å si det rett ut har ikke kommunen vist vilje til å gjøre noen ting. De har ennå ikke stilt opp med noen konkrete tiltak, sier Kristiansen tirsdag morgen.

Han har kontaktet kommunen og forklart hvor farlig det har vært å kjøre egen båt i ismassene, og for å be dem holde ei råk åpen. Han er kritisk til at ingenting er gjort fem dager etter.

Varsler erstatning

På grunn av det Kristiansen kaller ansvarsfraskrivelse fra Lillesand kommune, varslet han i dag at han vurderer å fremme et regresskrav for skader, ansvar og kostnader til egenandeler, som er påført hans to båter og motorer på grunn av nødvendig kjøring gjennom isen fra Åkerøya og inn til fastlandet.

Og i dag fikk Kristiansen respons, for tirsdag ettermiddag tok ordfører Arne Thomassen båten ut til Åkerøya for å møte innbyggerne. Ordføreren sier han forstår at befolkninga er fortvilet over situasjonen.

Lover å ta ansvar

Arne Thomassen (H)

- Så lenge folk ikke er fornøyd, må vi skjerpe oss, sier ordfører Arne Thomassen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Det er en alvorlig situasjon vi må ta tak i. Det er kommunenes ansvar å opprettholde ei ferdselsåre mellom Kjøpmannsvik og Åkerøya, og det må vi sørge for på en eller annen måte.

– Så lenge mine innbyggere her ikke er fornøyd, må vi gjøre det bedre. Det skal vi skjerpe oss på, så derfor tok jeg turen ut her i dag.

– Brøyter dere vei i isen som dere skal?

– Folk vil alltid være kritiske til den jobben kommunen gjør. Administrasjonen hos oss sier at de gjør det de skal, men det er vanskelige forhold, og jeg tror ikke det vi har gjort til nå er godt nok, sier Thomassen.

(Artikkel fortsetter under bildet)

Video nsps_upload_2010_2_9_18_15_1_1502.jpg

Isen fester grepet om Sørlandet, og flere øysamfunn er nå redde for at de kan bli isolert i løpet av de nærmeste dagene. Vi har flydd langs sørlandskysten fra Ny-Hellesund til Lyngør i dag.

Kritisk til boplikt

Kenneth Kristiansen mener kommunen plikter å holde sjøveien til fastlandet åpen, ettersom det er boplikt på Åkerøya. Hvis ikke kommunen klarer det, mener han boplikten bør fjernes.

– Politikerne har vedtatt boplikt på ei øy uten fastlandsforbindelse. Jeg betrakter dette farvannet som en annen tarfikkal vei som kommunen plikter å holde åpen døgnet gjennom. Når isen legger seg må de ta konsekvensene av at de har innført boplikt. De kan ikke overlate konsekvensene til hver enkelt, sier Kristiansen.

Men ordføreren vil ikke ta opp igjen debatten om boplikt nå.

– De som er for boplikt sier at man bare må slå seg til ro og vente på at været endres, mens de som er mot boplikt, sier at det ikke går an å ha boplikt når man ikke kan komme fram. Den diskusjonen har jeg ikke lyst til å ta. Vi har boplikt per i dag, og det er min oppgave å få akseptable forhold for de som bor der, sier Thomassen.

Video nsps_upload_2010_2_8_18_53_51_1432.jpg

Se video fra 8. februar ved å klikke på bildet: Skipper Trond Andreas Karlsen er ikke sikker på hvor lenge han kommer ut til Ny-Hellesund. Beboerne mangler vann og er bekymret for beredskapen.