Hopp til innhold

Krangler om sovevogn

Stortinget kan ikke bestemme hvordan NSBs tilbud skal være, sier strekningsleder. 

NSB Signatur tog

Krangel om sovevogn på Sørlandsbanen.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

NSB ønsker med et skilt sørlendingene hjertelig velkommen ombord i sovevognene. Men da må de vente til halv to om natten for å gå til køys, hvis det i det hele tatt er plass, for sovevognene fra Stavanger til Oslo er smekk fulle nesten hver natt.

Det er snart to år siden NSB fikk nye sovevogner, og da ble ordningen med en egen sovevogn fra Kristiansand lagt ned.

For få sovevogner

Før kunne reisende legge seg om kvelden på stasjonen i Kristiansand og bli hektet på toget fra Stavanger godt plassert under dyna.

Men NSB har bare 19 slike nye sovevogner i hele landet, og alle er fullt belagt. Derfor er det ikke noe sovevogn å avse til Kristiansand, selv om Stortinget gir ekstra penger til driften.

- Har bevilget penger

 

Stortinget har bevilget penger til å drifte en sovevogn, slik at de reisende fra Kristiansand kan gå ombord og sove fra klokka 23.00, ifølge stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland fra Vest-Agder Arbeiderparti.

 

- NSB må høre på Stortinget. Stortinget har gitt penger til å drifte en slik sovevogn på Sørlandsbanen fra Kristiansand, og NSB må nå finne en sovevogn, sier Klungland.

Kan ikke diktere NSB

NSB opplyser til NRK at det foreløpig ikke blir noe av sovevogn-tilbudet, fordi de ikke finner ledige vogner. Strekningsleder på Sørlandsbanen, Dag Brekkan, benekter at Stortinget har bevilget penger til sovevogn.

- I NSBs avtale med Samferdselsdepartementet er det ingen avtale om sovevogn i Kristiansand. Hverken Stortinget eller departementet kan overstyre NSB i den daglige drift. De kan ikke bestemme hvordan vi skal disponere våre vogner på strekningen, og heller ikke instruere oss om hvilke togtilbud vi skal ha på strekningen, sier Brekkan.

Prioriterer ikke Kristiansand

Brekkan sier at det ikke er sovevogner til leie på det europeiske markedet, og at en ny vogn vil koste mellom 35 og 40 millioner kroner å produsere.

- Per i dag har vi ikke vogner å sette inn i Kristiansand. Alle våre vogner er i trafikk, og selv om jeg gjerne skulle hatt en slik vogn i Kristiansand, så må vi prioritere. Vi setter inn vognene der etterspørselen er størst, sier Brekkan.

Siste nytt fra NRK Sørlandet