Kraftmilliardær fra Grimstad på inntektstoppen i Norge

Kraftmilliardær Einar Aas fra Grimstad har Norges høyeste skattbare inntekt. Han står oppført med 832,8 millioner kroner i personlig inntekt i 2016. Kommunen er takknemlig for skatteinntekten.

Grimstad by

Den største skattyteren i Aust-Agder kommer fra Grimstad, og har tjent godt på kraftmegling de siste årene.

Foto: Colliekar (CC BY-SA 4.0)

Einar Aas (46) har tjent seg søkkrik på spekulasjon i kraftkontrakter. Fjoråret var tydeligvis et godt inntektsår. Inntekten tilsvarer 16 millioner kroner i gjennomsnitt per uke, over to millioner kroner om dagen. Inntekten bidro til at formuen havnet på 2,17 milliarder kroner.

Aas topper ikke bare listen over hvem som tjente mest. Den høye inntekten betyr også en skyhøyt bidrag til felleskassen. Ved å ha betalt 227 millioner kroner i skatt i 2016, topper han også årets skatteliste.

Kraftlinjer

Einar Aas er mediesky og vil ikke la seg fotografere. Han både tjener og skatter mest i Norge. Det lever sørlandsbyen Grimstad godt av.

Foto: Claude Prigent / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Inntekten til Aas mer enn dobbelt så høy som Øystein Stray Spetalen som kom på andreplass i Norge.

Mediesky

Krafthandleren Einar Aas er kjent for ikke å snakke med pressen, men må likevel finne seg i å havne i medienes søkelys hvert år når skattelistene legges frem.

At Dagens Næringsliv gikk ut med ligningstallene hans tidligere i år, falt ikke i god jord hos Aas.

– Her må det ha skjedd en stor glipp hos skatteetaten. Ligningstallene er ikke endelige ennå, og da blir det helt feil å sende den ut til kredittopplysningsbyråene, skrev Aas i en e-post til avisen.

Ifølge skattelistene ble han milliardær i 2011.

Per Svenningsen

Varaordfører Per Svenningsen (Ap) i Grimstad er takknemlig for gode skattytere i kommunen. Denne uka er han fungerende ordfører.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Bra at samfunnet får sin del

En stor del av skattepengene fra kraftmilliardøren havner i Grimstad kommune. Fungerende ordfører Per Svenningsen (Ap) i Grimstad er takknemlig for gode inntekter, og sier til NRK at det er hyggelig å ha en så stor skattyter i kommunen.

– Det er åpenbart at Einar Aas driver i en bransje der det er mulig å tjene gode penger. At samfunnet da får en del av de pengene, det er veldig bra. Slik skal det være i et samfunn. Dette viser at vi har et skattesystem som fungerer. Tjener man godt, så skal man dele litt med resten, sier Svenningsen.

Han kjenner ikke til om kommunen har drøftet situasjonen med Aas selv.

– Det er ikke aktuelt å gjøre, meg bekjent. Han driver en lovlig bedrift, og han får ikke noen spesiell oppmerksomhet, sier Svenningsen.

– Vi setter pris på alle som betaler skatt i Grimstad. Det er mange andre som også bidrar godt med skattepenger, sier han.

NB: Vi gjør oppmerksom at tallene kan være feil. Tallene er basert på foreløpige skattetall fra Skattedirektoratet for året 2016.