NRK Meny
Normal

Kraftig spredning av pollen i Agder

I dag slo pollen til for fullt i Sør-Norge. En del sørlendinger som er plaget av allergi må holde seg inne.

Inger Marie Rudnes

Inger Marie Rudnes, regionsekretær i Astma- og Allergiforbundet, forteller at flere sørlendinger må holde seg inne når spredningen av pollen er som verst. Både i dag og i morgen er det varslet kraftig spredning av bjørkepollen i Agder-fylkene.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Det er høysesong for pollenallergi og ekspertene spår at problemene vil komme stadig tidligere om våren. Over en million nordmenn sliter når det er sesong for bjørkepollen. Nå er varslene merket med rødt, som betyr at det er stor spredning i luften.

Tirsdag var det så ille at Inger Marie Rudnes, regionsekretær i Astma- og Allergiforbundet, nesten ikke kunne gå ut.

Bjørkerakler

Det er mye bjørkepollen i luften nå.

Foto: Gunnar Holthe / NRK
Burot

Utover sommeren er gress og burot de vanligste pollenkildene.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– På dager med mye vind og høye temperaturer er det mye spredning av pollen. Midt på dagen, når det er som verst, holder jeg meg inne, sier Rudnes til NRK.

Må holde seg inne

Pollensesongen varer fra februar til midten av august. I år har spredningen kommet tidligere enn vanlig på Sørlandet. Årsaken er det varme været, sier Rudnes.

SE POLLENVARSELET HER

Hun har fått mange henvendelser fra frustrerte pollenallergikere. Men også fra folk som er usikre på om de lider av allergi eller om det bare er en vanlig forkjølelse.

– Mange begynner å merke symptomene nå. Noen har gått lenge og trodd at de har vært forkjølet og som ikke vet hva det skyldes. Da ringer de ofte til oss for å få råd.

Dersom du opplever å være langvarig forkjølet i sommerhalvåret, kan det altså være tegn på at du er allergisk mot pollen.

– Da kan det være lurt å gå til fastlegen for å ta en prikktest eller en blodprøve for å få påvist om man er allergisk, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

syk pollen nys snyte seg

Enkelte av allergikerne som er hardest rammet av pollen, må holde seg inne når det er på det verste.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Har fjernet gresset i hagen

Ifølge eksperten kommer pollen tidligere og tidligere hvert år. Det skyldes at vintrene er stadig mildere og at våren kommer tidligere.

Hassel og or, som kommer først, kom hele fire uker før det pleier i år, sier Rudnes.

Dersom du er en av dem som er svært plaget av allergi om sommeren og våren, finnes det heldigvis flere ting du kan gjøre for å minimere plagene.

Få flere tips i faktaboksen til høyre i artikkelen!

Rudnes, som er gressallergiker, har selv gjort flere grep i sin hage.

– Jeg har fjernet mye av gressplenen og i stedet lagt platting og stein. Hvis du er veldig plaget kan det være lurt å gjøre det i sin egen hage.

Men når det gjelder for eksempel bjørkepollen er det ikke like lett å beskytte seg mot.

– Bjørk er det veldig vanskelig å fjerne seg fra fordi den sprer seg over et så stort område. Vi er ikke for å hugge ned trær, men i offentlige områder, som for eksempel i skolegårder, tenker jeg at det er unødvendig å plante nye trær, sier hun.