NRK Meny
Normal

Kortfilmfestivalen mister knutepunktstatus

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å avvikle Knutepunktordningen.

Even Hafnor på Kortfilmfestivalen

Kortfilmfestivalen har de siste årene fått penger som knutepunktfestival. Denne tildelingen er nå foreslått fjernet.

Foto: Ingrid Sølverud / Kortfilmfestivalen

Dermed mister Kortfilmfestivalen i Grimstad en økonomisk forutsigbarhet de har hatt siden 2006.

Daglig leder Anita Svingen tror likevel Kortfilmfestivalen vil klare seg.

– Nei, vi legger oss ikke ned og gråter, sier daglig leder i Kortfilmfestivalen Anita Svingen.

Det viktigste nå er at festivalen fortsetter den gode samarbeidsavtalen med Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune.

– Vi er en regional filmfestival. Og så er det viktig at vi viderefører et solid budsjettgrunnlag for seinere år, etter 2016, sier Svingen.

Les også:

– Ikke fungert

Kulturminister Thorhild Widvey sier at dagens knutepunktordning ikke har fungert etter formålet, og ønsker i framtiden en mer dynamisk ordning under Kulturrådet. Kortfilmfestivalen i Grimstad blir overført til Norsk filminstitutt.

Siden 2006 har Kortfilmfestivalen i Grimstad som eneste norske filmfestival vært sikret en fast årlig bevilgning fra stat, fylkeskommune og kommune gjennom knutepunktordningen.

I år var denne støtten på totalt 4,3 millioner kroner. Også neste år vil festivalen være sikret støtte, men fra 2017 må Kortfilmfestivalen søke på lik linje med andre norske filmfestivaler.

Mye uavklart

Svingen sier det fortsatt er ganske mye som er uklart når det gjelder de nye støtteordningene.

Kulturdepartementet har nå sagt at filmfestivaler vil få støtte gjennom Norsk filminstitutt, og vi skal nå overføres sammen med resten av filmfestivalene til denne potten. Og da er det viktig at denne potten blir forutsigbar og sterk nok til å gi støtte til alle filmfestivalene på feltet, sier hun.

Tror festivalen overlever

Venstre-politiker Øystein Haga representerer Grimstad kommune i Kortfilmfestivalens styre. Tidligere denne uka uttalte han til Grimstad Adressetidende at dersom Kortfilmfestivalen mister Knutepunktstøtten, så kan det bety kroken på døra for festivalen.

Så sterkt vil ikke daglig leder Anita Svingen si det.

– Vi har en god forankring og en solid støtte i miljøet, så jeg er positiv til at vi skal klare å få til noe, sier hun.

Årets Kortfilmfestival gikk av stabelen i Grimstad i juni og var den 38. i rekken.

Etter å ha slitt med publikumsappellen de siste årene, har festivalen tatt grep og klarte i sommer å øke antall publikummere til over 6.000. Det er en økning på 1.000 sammenliknet med året i forveien.