NRK Meny
Normal

– Festivalen blir i Grimstad

Kortfilmfestivalens styreleder lover festival i Grimstad også neste år.

Kortfilmfestivalen Grimstad

Kortfilmfestivalens styreleder Solveig Solbakken vil først vurdere flytting når Grimstad sier opp dagens avtale.

Foto: Kortfilmfestivalen

Den norske Kortfilmfestivalen har ikke begynt å se seg om etter andre vertsbyer, selv om politikerne i Grimstad i går vedtok å avvikle eller redusere støtten til festivalen.

LES: Usikkert for Kortfilmfestivalen

Politikerne vil at den årlige støtten på 650 000 kroner skal betales av private eller av Aust-Agder fylkeskommune.

Kortfilmfestivalens styreleder Solveig Solbakken vil først vurdere flytting når Grimstad sier opp dagens avtale.

Avtalen har oppsigelsestid

Øystein Haga fra Grimstads kulturutvalg, og Solvei Solbakken fra Kortfilmfestivalen.

– Jeg vil kjempe med nebb og klør for at Kortfilmfestivalen skal fortsette i Grimstad. Den betyr veldig mye for vår landsdel, sier Solveig Solbakken (t.h.). Her sammen med Øystein Haga fra Grimstads kulturutvalg.

Foto: Reidar Mosland / NRK

– Den avtalen har kommunen skrevet under på og den må sies opp dersom ikke Grimstad ønsker å være med i Kortfilmfestivalen mer. Avtalen har en oppsigelsestid på 18 måneder, så det kommer til å bli festival i Grimstad til neste år - og sannsynligvis også året etter der igjen, sier Solbakken.

Politikerne i Grimstad ønsker at enten private eller fylkeskommunen overtar ansvaret for den lokale støtten til festivalen. Fylkeskultursjef Per Norstrøm i Aust-Agder avviser at det er aktuelt for fylket å overta betalingen for Grimstad. Skal fylket gå inn, betinger det et fortsatt stort engasjement fra Grimstads side. Kommunen får ikke gi fra seg regninga.

– Dytter ansvaret fra seg

SVs førstekandidat fra Aust-Agder, Torbjørn Urfjell, reagerer kraftig på at flertallet i kommunestyret i Grimstad i går både utsatte bygging av nytt bibliotek , og varslet kutt i støtten til Kortfilmfestivalen.

Torbjørn Urfjell

– Grimstad er ikke til å stole på som avtalepartner innenfor kultur, mener Torbjørn Urfjell.

– Høyre, KrF og Frp har bestemt seg for å utradere Grimstad som kulturby. De vedtar å løpe fra ansvaret i forhold til Kortfilmfestivalen og å skyve biblioteket ut i det blå.

– Konsekvensene blir at Grimstad ikke er til å stole på som avtalepartner innenfor kultur, og folk kommer til å gå forbi Grimstad når det gjelder satsning på kultur. Det fører også til et dårligere tilbud til barn og unge. Man kan ikke ha fulle skoleklasser inne i biblioteket og funksjonshemmede kan ikke benytte seg av tilbudet, sier Urfjell.

Han mener kommunen vil skyver fra seg ansvaret for kultur, og i stedet legge det over på private.

– Å overlate ansvaret til private varsler også hvilken politikk vi kan forvente fra en borgerlig regjering dersom de overtar makta etter valget. Det vil bli mindre offentlig støtte til kultur, de vil løpe fra kulturløftet og de vil dytter ansvaret over på private, sier Urfjell.