NRK Meny
Normal

Konkurs tross byggeboom

Til tross for et hett marked i byggebransjen blir byggfirma nå slått konkurs.

Snekker
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Kristiansandselskapet Polsk Fagarbeid er slått konkurs etter krav fra skatteetaten.

Lederen i Kristiansand byggmesterforening, Tore Arnesen, sier han ikke er overrasket over at enkelte firmaer forsvinner og ikke klarer seg.

- Det er et hett marked og det er ikke bare polske firmaer som går konkurs i disse dager. Det gjelder også norske firma, sier Arnesen.

Mange nyetableringer

Stor byggeaktivitet har ført til mange nyetableringer i bransjen. Likevel må enkelte firma gi opp.Selskapet Polsk Fagarbeid er et av selskapene som har endt i skifteretten. Det er skatteetaten som har begjært selskapet konkurs.

Lederen i byggmesterforeningen sier han ikke kjenner selskapet som ble etablert for et drøyt år siden, spesielt godt. Men til tross for godt marked, er det ikke alle som overlever.

- De store aktørene har mye å gjøre med store bygg, men også mellomstore og mindre firma har stor pågang. Men for å følge med i forhold til alle forskrifter og krav som stilles til bransjen er det vanskelig å holde følge hvis man ikke er godt skolert, sier Arnesen.

- Kunder velger etter renommé

Han tror de useriøse firmaene vil gå dukken etterhvert som byggeaktiviteten synker. Dessuten vil kundenes bevissthet på hvem de vil engasjere, føre til at enkelte byggefirmaer ikke vil overleve i konkurransen.

- De useriøse vil alltid være der, men de vil bli silt ut når byggeaktiviten går ned. De fleste kundene velger firmaer med et godt renommé når de skal ha en jobb gjort, sier Arnesen.