Kongo-saken blir teater

Dramaet rundt Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo blir nå teater. Stykket skal settes opp i Teatret Vårt i Molde i august.

Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French i fengslet i Kisangani

Teaterstykket tar utgangspunkt i nordmennenes situasjon på fengselscella i Kisangani, der de satt inntil nylig.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Dramatekst-forfatter Kristian Lykkeslet Strømskag fra Molde skriver stykket for Teatret Vårt, skriver rbnett.no.

"I mørkets hjerte"

Tittelen på stykket blir "I mørkets hjerte" og skal ha premiere 30. august.

– Ideen fikk jeg av påtroppende teatersjef Thomas Bjørnanger, som kom med et bilde av de to og lurte på om dette var noe vi kunne spinne på. Og det er det jo. En spennende historie, samtidig som det er en pågående nyhetssak. Og historien har så mange flere bunner, den er bildet på noe større, sier forfatter Kristian Lykkeslet Strømskag til Romsdals Budstikke.

– Skyldspørsmålet er ikke interessant som en metafor for å skrive om Norge i verden. Norske eventyrere, norsk bistand, norsk misjonering - to norske eventyrere som er innestengt i et fengsel . "I mørkets hjerte" er en undersøkelse av flere ulike sannheter, fortsetter han.

Tjostolv Moland skal spilles av Eldar Skar fra Molde, mens kompanjongen French blir spilt av Herman Bernhoft fra Kjeller.

Utspinner seg på cella

Handlingen i dramaet foregår på cella i Kisangani, der nordmennene satt fengslet i to og et halvt år før de nylig ble overflyttet til et nytt fengsel i Kinshasa.

Forestillingen skal sette fokus på vennskapet mellom de to under fengselsoppholdet.

Ifølge forfatteren vil stykket være inspirert av Joseph Conrads roman "In the Heart of Darkness".