Kongo-overføring er forsinket

Overføringen av de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland, fra fengselet i Kisangani til Kongos hovedstad Kinshasa, skal ha blitt stanset.

Tjostolv Moland og Joshua French under den siste rettssaken i Kisangani.

De to dødsdømte nordmennene i Kongo, Joshua French og Tjostolv Moland, blir foreløpig ikke overført til hovedstaden Kinshasa.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Meningen var at de to skulle flyttes til hovedstaden fredag i forrige uke, skriver Dagbladet.

Men overføringen er blitt stanset som følge av en konflikt mellom regjeringen i Kinshasa og myndighetene i delstaten Orientale, hvor Kisangani ligger.

Strid rundt erstatningsavtale

Bakgrunnen skal være en strid rundt erstatningsavtalen som er inngått mellom de to nordmennene og de etterlatte etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo.

Fredag opplyste guvernøren i Orientale, Atusai Asenga, at han ikke går med på at nordmennene flyttes nå, slik de sentrale myndighetene i Kinshasa ønsker.

De to dødsdømte nordmennene har sittet cirka 19 måneder i fengselet i Kisangani.

Håpet har vært å bli overført til hovedstaden Kinshasa, fordi det da vil være lettere for de to å få en utleveringsavtale med kongolesiske myndigheter om hjemsendelse til Norge.

Men nå er hele overføringen til hovedstaden for de to blitt forsinket.

Dagbladet skriver at framtida til de to nordmennene nå er avhengig av utfallet av en maktkamp mellom sentralregjeringen i Kinshasa og de lokale myndighetene i provinsen Orientale, hvor nordmennene sitter fengslet.

Møter på toppnivå

Avisen skriver at Norges ambassadør Jon Vea tirsdag hadde møter med både justisminister Emannuel-Janvier Luzolo og utenriksminister Mwamba Tambwe i hovedstaden.

Etter møtet ble det gitt beskjed til guvernøren i provinsen Orientale om at de to nordmennene hadde gjort opp for seg, og skulle settes på flyet til hovedstaden.

Men guvernøren ville ikke gjøre som myndighetene ba om.

Han skal ikke være fornøyd med den erstatningsavtalen som er inngått mellom de to dødsdømte nordmennene og de etterlatte etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo.

Økonomiske gisler

Mathilde Moland, moren til Tjostolv Moland, er ikke overrasket over at sønnen ikke blir flyttet til fengselet i Kongos hovestad Kinshasa.

– Det er flere som vil ha penger. Det er der det ligger. Advokaten til enka har ikke fått penger, og sjåføren har ikke fått penger, sier Moland til NRK.no.

– Tror du guvernøren også er ute etter penger?

– Det skal en absolutt ikke se bort ifra. Jeg har sagt at de holder på desse karene i Kisangani med nebb og klør. De vil ikke gi dem fra seg. Nå er det virkelig kommet frem hvordan det henger sammen. De er økonomiske gisler i fengselet, mener Moland.