NRK Meny
Normal

Krever Norge for millioner

Bistandsadvokatene i Kongo krever Norge for flere titalls millioner kroner i erstatning til de etterlatte.

Video nsps_upload_2009_8_17_20_35_20_2433.jpg

Tirsdag morgen starter rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French opp igjen, etter tre dagers pause.

Tirsdag morgen starter rettssaken mot de to nordmennene som står tiltalt for drap i Kongo opp igjen, etter tre dagers pause.

Både bistandsadvokaten til familien til den drepte sjåføren, bistandsadvokaten til fagforeninga han var medlem av, og advokatene til vitnene i saken krever erstatning etter drapet, på til sammen flere titalls millioner kroner.

– Hjemlandet er ansvarlig

Hverken de arresterte nordmennene eller familen deres har mye penger og de etterlattes bistandsadvokat, Joanna Megisa, mener derfor at staten Norge må betale erstatning til de etterlatte, selv om det skulle vise seg at de to tiltalte ikke arbeidet for staten Norge.

Joanna Megisa

Bistandsadvokat Joanna Megisa mener Norge har et erstatningsansvar.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– I prinsippet må alle land ha kontroll over sine innbyggere, selv om de er i utlandet. Det spiller ingen rolle om nordmennene er militære eller sivile. Dersom en utlending gjør noe galt i et fremmed land, er hjemlandet ansvarlig, sier Megisa til NRK.

– Norge ikke part i saken

Christian Larssen, attachè ved Norges ambassade i Angola, avviser at Norge vil betale erstatning til de etterlatte.

Christian Larssen

Christian Larssen, attachè ved Norges ambassade i Angola.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Norge er ikke part i saken og vi kan ikke betale erstatning som sivilt ansvarlig for det nordmenn har foretatt seg i Kongo, sier han.

NRK møtte i dag offiseren som er hoveddommer i saken. Han skal i løpet av rettsforhandlingene avgjøre om det er to norske agenter som nå står tiltalt. Mener han det, kan det sannsynligvis bli vanskeligere å argumentere mot et erstatningskrav.

– Vi har meddelt de kongolesiske myndighetene at de to tiltaltes forhold til Forsvaret er avsluttet, sier Larssen.