NRK Meny
Normal

Lover oppvask når de kommer ut

Tjostolv Moland og Joshua French sier de skal ta et oppgjør med de mediene og kildene som har løyet om dem, når de kommer hjem.

Jushua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani, Kongo.

Jushua French og Tjostolv Moland venter nå på at ankesaken skal komme opp.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Mens de to dødsdømte nordmennene har sittet fengslet i Kisangani, har flere kilder bidratt til å kaste lys over deres aktiviteter i Afrika.

– Vi blir bevisst svertet av folk som ønsker å ramme oss. Det er ikke alle som vil at vi skal komme levende herfra, sier Joshua French til Aftenposten .

Avisen har besøkt de to drapsdømte nordmennene i fengselet i Kongo. De to står fast på at de bare var på tur, at de ikke hadde med seg våpen, og at de slett ikke har drept noen.

– Fri fantasi

En tidligere engelsk leiesoldat har fortalt at han skulle hjelpe Moland og French å starte opp et treningssenter for leiesoldater som skulle brukes til oppdrag i hele Afrika. Denne historien har de to nordmennene tidligere kalt for fri fantasi.

Moland og French sier til Aftenposten at bildene som er kommet ut der de driver hardtrening og straffeeksersis med nakne menn , ikke er representative for resten av opptakene. De understreker også at Molands sikkerhetsselskap, SIG Uganda, er lovlig registrert.

LES: - Video svekker troverdigheten

KOMMENTAR I BISTANDSAKTUELT: - Ikke naive eventyrere

LES: – Burde vært mer kritiske

– Dette er en video som er stjålet fra oss. Opptaket dreier seg om et kurs selskapet kjørte i sikring og opptreden i pressede situasjoner. Vi filmet bare i undervisningsøyemed, for at deltagerne skulle få se seg selv og sine reaksjoner. Bildene som er vist, dreier seg om små sekvenser med rollespill, der det var om å gjøre for deltagerne å beholde fatninga under ekstremt stress.

Moland har tidligere sagt til VG at videoen viser trening av skuespillere de skulle bruke til eventene de planla. De skulle få godt betalt, og måtte trenes så de kunne opptre realistisk.

Vil gå rettens vei

Uttalelser fra utlendinger til norske medier om at Moland og French skal ha deltatt i voldelige aksjoner og drap, avviser de som grunnløse.

– Vi blir bevisst svertet av folk som ønsker å ramme oss. Det er ikke alle som vil at vi skal komme levende herfra, sier French til avisa.

– Når vi en gang slipper ut herfra, skal vi slå tilbake mot den hetskampanjen som nå pågår. Da skal det bli oppvask! Både med mediene som har brakt løgner og med personene som har løyet for dem.

– Og hvordan skal så den oppvasken foregå?

– Ved bruk av rettsapparatet, selvfølgelig!

LES: Frykter romantisering av Kongo-sak