Nye E18 offisielt åpnet

Mange sørlendinger hadde møtt fram for å feire åpninga av nye E18 i dag.

Video nsps_upload_2009_8_26_19_8_12_3190.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kong Harald åpnet nye E18 onsdag ettermiddag.

Kong Harald foretok i ettermiddag den offisielle åpninga av E18 Grimstad-Kristiansand ved Gaupemyr i Lillesand.

Den 38 kilometer lange europaveien er bygd som firefelts vei av Agder OPS Vegselskap på oppdrag fra Statens vegvesen.

SE DIREKTESENDINGA I REPRISE HER

Men det var bare strekninga mellom Grimstad og Lillesand som ble åpnet for trafikk i dag. De lange tunellene mellom Lillesand og Dyreparken i Kristiansand er foreløpig ikke sikkerhetsgodkjente og derfor kunne den nye veien åpnes bare delvis i dag.

Prosjektleder Nils Ragnar Tvedt i Statens vegvesen sier hele veien - også mellom Lillesand og Kristiansand - vil åpne i løpet av et par dager.

– En ny tid for Sørlandet

Kong Harald klippet sløyfa, men talte ikke under åpninga. Det gjorde derimot samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Hun lovet mer veibygging i tida framover.

E18

Slik ser nye E18 ut.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Dette er en festdag. Gratulerer til de tre kommunen, til de to fylkene, til regionen, landsdelen, men faktisk også til hele landet. Dette veianlegget er et viktig steg i det å bygge en sammenhengende god veistandard i hele det langstrakte landet vårt. Men først og fremst for dem som skal bruke denne veien daglig, er dette en stor dag, sa Navarsete.

LES OGSÅ: ARBEIDSMILJØBRUDD PÅ E18

– Norge trenger veier, trygge og effektive veier - og vi skal bygge veier. Vi skal satse både på vei og jernbane, alt etter hva som passer best i det enkelte tilfellet. Målet vårt må være et samferdselsnett fullt på høyde med det som svenskene har, og med det vi opplever i andre land rundt oss, når det gjelder effektivitet og ikke minst trafikksikkerhet. Vi er i gang med dette. Nasjonal Transportplan innebærer en ny tid for veibygging i Norge.

Spiste veikake

E18-kake

Denne E18-kaka fikk hjul å gå på onsdag ettermiddag.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Etter sløyfeklippinga og talene avduket ordføreren i Lillesand kunstverkene kråkebollen og sjøstjerna i Gaupemyrkrysset, og deretter gikk Kongen, ministeren, veisjefen og andre gjester for å feire videre i et oppsatt partytelt.

De mange frammøtte sørlendingene fikk så smake på veikaka, ei kake laget som nye E18 i miniatyr. Én av de mellom 1 000 og 1 500 frammøtte var Niklas Grønning, som hadde tatt med seg hele familien til Gaupemyr for å feire den nye veien.

– Dette er en folkefest og en stor dag for Lillesand, så da må vi være med på feiringa. Jeg pendler selv fra Lillesand til Kristiansand og det blir en mye enklere hverdag for oss, sier Grønningen.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

E18-prosjektet har vært preget av både oppturer og nedturer de siste to dagene. Vi var med på den hektiske innspurten i går.