Normal

Taper på gull

Kommunen har satset penger på gull-leting i Burkina Faso, men har ikke hatt hell med seg.

Gull

Kristiansand vil nå undersøke om det er i samsvar med kommunens etiske retningslinjer for investeringer, at DNB Nor har plassert de kommunale midlene i gullgravingsselskapet i Vest-Afrika (Illustrasjonsfoto).

Foto: NRK

Kristiansand kommmune har tapt et større beløp på et firma som skulle grave etter gull i det afrikanske landet Burkina Faso.

Gullselskapet leter nå etter nye 300 millioner kroner etter å ha tapt det meste av aksjekapitalen.

Kristiansand kommunes aksjer er investert gjennom DnB NOR, og Kristiansand vil nå undersøke om investeringen er i tråd med kommunens etiske retningslinjer.

Akutt pengenød

Selskapet Wega Mining er etter to års drift i en akutt pengenød og forsøker å hente inn 300 millioner kroner for å holde seg flytende frem til en mulig produksjonsstart til våren. For det har så langt ikke vært noen suksess å lete etter gull i det vest-afrikanske landet Burkina Faso.

I finanskretser anslås det at gründeren bak, investor Jan Haudemann-Andersen, selv har tapt rundt én milliard kroner. Bare den siste måneden har Wega-aksjen falt hele 60 prosent. På Sørlandet er det rundt 20 privatpersoner og firmaer som nå taper sin aksjekapital i selskapet.

Vil undersøke etiske retningslinjer

Bare to norske kommuner har gått med i gulletingen, gjennom fondsplasseringer i DnB NOR. Det er Kristiansand og Drammen gjennom sin kommunale pensjonskasse.

Regnskapsavdelingen i Kristiansand kommune sier til NRK at tapet i beløp er lite og oppveies av gevinster i den samme portefølgen.

Kristiansand vil likevel undersøke om det er i samsvar med kommunens etiske retningslinjer for investeringer, at DNB Nor har plassert de kommunale midlene i dette - så lang mislykkede - gullgravingsselskapet.