Hopp til innhold

– Skal være forsiktige med å redusere fordelene

Kommuner kan øke inntektene med flere millioner kroner dersom de velger å avvikle gratis parkering for elbiler.

elbil parkerer i Kristiansand

I dag parkerer elbiler gratis i Kristiansand.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Samferdselsdepartementet forbereder en endring som gjør at kommunene selv kan bestemme om de vil innføre parkeringsavgift for elbiler.

– Alle fordelene og ulempene med gratis parkering for elbiler må opp på bordet. Så blir det opp til de folkevalgte å ta stilling til om ordningen med gratis parkering skal avvikles eller ikke, sier leder for Kristiansand parkeringsselskap, Raymond Solås.

Kan øke inntektene

Harald Furre

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H).

Foto: Odd Rømteland / NRK
Raymond Solås

Leder for Kristiansand parkeringsselskap, Raymond Solås.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Før jul vil parkeringsselskapet i Kristiansand presentere tall for politikerne som viser at gratis parkering for elbiler koster mellom fem og sju millioner kroner i året.

Det er politikerne som skal ta stilling til om ordningen med gratis parkering for elbiler i Kristiansand skal avvikles.

Nyvalgt ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H) skal være med på å ta avgjørelsen.

– Den utviklingen vi har hatt med elbiler er fantastisk og det betyr mye for klimaet. Vi skal være veldig forsiktige med å redusere fordelene for elbiler.

Furre tror likevel at det er viktig å være åpen for noen justeringer.

– Det kan for eksempel bli aktuelt å vurdere om det bare skal være gratis parkering i parkeringshus og at man må betale parkeringsavgift for å parkere på gateplan. Dette er ting som vi må diskutere fremover, sier han.

– Tar opp parkeringsplasser

Leder for Kristiansand parkeringsselskap, Raymond Solås mener imidlertid at det største problemet er at elbilene opptar mange parkeringsplasser i sentrum.

– Det viktigste i denne saken er tilgjengeligheten for folk. Det er viktig at det blir sirkulasjon på parkeringen. Betalingsfritaket gjør at elbilene blir stående lengre enn andre biler, sier han.

Avdelingsdirektør for samferdsel, plan og miljø i kommunenes interesseorganisasjon (KS), Lasse Jalling, sier han ikke kommer til å protestere mot en eventuell innføring av parkeringsavgift for elbiler.

– Dette er selvfølgelig helt opp til hver enkelt kommune å vurdere hvorvidt man ønsker å innføre parkeringsavgift for elbiler eller ikke. Det tilhører det lokale selvstyret, sier han.