Hopp til innhold

Kommer seg ikke på skolen på grunn av slankepress

Flere jenter er så kroppsfikserte at de ikke klarer å komme seg opp om morgenen.

Utmattet

ILLUSTRASJONSFOTO: Mange jenter kommer seg ikke opp om morgenen fordi de er utmattet etter å ha presset seg selv mot den perfekte kropp.

Foto: colourbox.com

– Det er et økende press for jenter i forhold til utseende og jakten på det perfekte, Mange har rett og slett mistet kontrollen over kroppen sin, sier helsesøster i Mandal Paula Marie Kjær.

Paula Marie Kjær

Paula Marie Kjær er helsesøster i Mandal.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Den siste tiden har hun hatt besøk av flere jenter som dropper frokost og lunsj, og kjører på med intens trening hver dag.

– De forteller at de har vondt i hodet og har vanskelig for å konsentrere seg. Jeg har også hatt jenter inne som har mistet menstruasjonen på grunn av vekttap.

– Elevene klarer ikke å komme på skolen om morgenen fordi de er så trøtte og utmattet etter å ha hoppet over mange måltider og rast ned i vekt.

– Vi vil jo være som dem

På ungdomsskolene i Mandal kommune kjører de nå en kampanje for å begrense skjønnhetstyranniet unge jenter lever i.

Elevene NRK møter, på en ungdomsskolen i sørlandsbyen, bekrefter at de føler presset.

– Vi følger jo mange pene folk med perfekt kropp på Instagram og blogger. Vi vil jo være som dem, sier to 13 år gamle jenter.

– Jeg skulle jo selvfølgelig ønske at man ikke trengte å bry seg om dette, men det er ikke lett når alle gjør det, sier en annen ungdomsskolejente.

Ber foreldre ta ansvar

Helsesøster Paula Marie Kjær har nå innkalt foreldrene på skolene slik at de kan være med å forebygge. For nå mener hun det er på tide at foreldrene tar mer ansvar slik at barna får et sunnere forhold til kroppen sin.

– Mange av jentene som er inne hos meg har stor respekt og ser opp til foreldrene sine. Jeg tror mange foreldre må gå i seg selv og se om de er gode nok forbilder.

– Å spise sunt og være forfengelig er jo helt greit, men dette går over i det ekstreme. Nå må foreldre ta ansvar og være til stede.