NRK Meny
Normal

Kommende nasjonalpark full av søppel

Havforsker Lars Naustvoll tok en 20 minutters tur langs den kommende nasjonalparken på Hove og plukket med seg søppel. Resultatet er fem og en halv kilo med det han kaller farlig, marint avfall.

Havforskerne fortviler over all søpla som finnes i skjærgården. Lars Naustvoll fant 5,5 kilo på 20 minutter.

– Dette fant jeg ute på rullesteinsstranda på Hove, hvor det skal bli nasjonalpark, forteller Lars Naustvoll fra Havforskningsinstituttet på Flødevigen.

Og det er ikke bare på Hove at søppelproblemet i havet er stort. Espen Bierud, også fra Flødevigen, tok seg en dykkerunde i Pollen i Arendal. Der dukket det opp sykler og mye annet.

Sjekk hvordan det så ut i Pollen:

En sykkel er en av mange ting Espen Bierud i Havforskningsinstituttet fant da han dykket en liten runde i Pollen i Arendal.

En sykkel er en av mange ting Espen Bierud i Havforskningsinstituttet fant da han dykket en liten runde i Pollen i Arendal.

– Søpla kan videreføres til mennesker

Naustvoll og andre havforskere river seg i håret av alt avfallet som kan skape konsekvenser for livet i havet.

– Fisker og sjøfugler kan spise plast fordi de tror det er mat, og dø av følgene. Og når avfallet løses opp i mikroskopiske biter, kan blåskjell begynne å spise av det. Dessuten kan miljøgifter fra plasten bli transportert inn i organismer, og dermed videreføres til oss mennesker, forklarer Naustvoll.

Han understreker forskjellen på nedbryting av ulike materialer:

– En papirbit brytes ned på kort tid, mens hardere ting som en plastflaske tar opp til 300 år før den løses opp. Fiskeutstyr kan ligge i opptil 600 år, sier han.

Han mener at vi alle burde bidra, selv om problemet er større enn bare her på Sørlandet:

– Dette er et verdensomspennende problem, men samtidig kan det gjøres ting lokalt. Jeg brukte 20 minutter, og fjernet dermed 5,5 kilo marint søppel på Hovestranda, sier han.

Forsknigsdagen 2014.

Det var mange gøye ting å finne på under Forskningstorget i Arendal.

Mye aktivitet på Forskningsdagene

I tillegg til havforskerne er det også andre ivrige vitenskapsfolk på det såkalte forskningstorget i Arendal denne helgen.

Her er det fullt av store og små som får eksperimentere med finurlige apparater fra Vitensenteret, eller leke arkeologer og finne forskjellige steintyper.

Daniel Hovland Aasen har funnet seg et mikroskop, og studerer ulike typer flått.

– Her ser du nyfødte flått, og slik ser de ut når de suger blod, forklarer han.

Daniel bor et sted hvor det er en del flått, og har opplevd å ha det på kroppen.

– Det er ikke vondt, men det er én prosent sjanse for at man kan bli syk av det, sier han.