NRK Meny
Normal

Kom på ferie – overtok Korshamn Rorbuer

Marina og Wolfgang Küchler bodde åtte år i Oslo, før de vendte nesa sørover. – Vi hadde begge godt betalte jobber, men ønsket å leve et annerledes liv. Penger er ikke viktig for oss. Vi må gjøre noe vi brenner for.

Video Kom på ferie – overtok Korshamn Rorbuer

VIDEO: Ekteparet trivdes så godt i Lyngdal at de bosatte seg.

Familien hadde aldri vært i Lyngdal, men lette etter et lite småbruk å feriere i.

Da de fant en plass de likte, tok de kontakt med Lyngdal turistkontor for å lære mer om hva kommunen har å tilby av turområder og attraksjoner.

Etter å ha snakket litt med turistsjefen, fikk de spørsmål om de kunne tenke seg å overta driften av Korshamn vertshus. Stedet hadde vært nedlagt i nærmere tre år.

– Da vi kjørte ned til Korshavn etterpå, sa vi bare «wow!», her vil vi være. For alltid.

Like etter hadde de åpnet servering og ble spurt om de ikke også kunne drive Korshamn Rorbuer. Det var i mai. Nå er de i full drift, og har hentet opp sønnen og svigerdatteren fra Tyskland for å få hjelp til med driften.

Et dykkeparadis

Marina Küchner

Marina Küchler har ikke sett seg tilbake.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
Wolfgang Kûchler

Wolfgang i godstolen.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
Kongshamn

– Slik så det ut da vi kom hit, forteller Marina.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
Murermester kokkelerer

Murermester Wolfgang har endelig lidenskapen som jobb.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– Vi har ikke visst noe tidligere om dykking eller forholdene utenfor her. Da vi hørte at dette ble kalt Norges Riviera for dykkere, forsto vi at vi måtte satse. Det er mange vrak i disse farvannene og tareskog på bunnen. Dette var et populært dykkemål i Norge tidligere. Vi skal sørge for at det blir det igjen, slår Marina fast.

De inviterte en gruppe med noen titalls dykkere fra Tyskland til Korshamn for å dykke. Klubben fikk gratis mat mot at de fortalte hva de ønsket seg av fasiliteter fra et dykkesenter.

– Neste sommer skal vi forsøke å få en dykkelærer til å ta timer her også. Fordelen med dykkere som kundegruppe er at de gjerne kommer om vinteren, for da er vannet så klart.

Fra murermester til sjefskokk

Da paret overtok restauranten bestemte de seg for å holde åpent hver eneste dag året rundt.

– Folk skal vite at det alltid er noen her. Vi er fra Berlin og vant til at det er slik. Noen dager er stille, andre utrolig travle.

Wolfgang legger ikke skjul på at han svetter litt ekstra når restauranten er full av sultne folk som bestiller mat.

– Her skal folk kunne komme innom hele året. Noen tar seg en kaffe etter søndagsturen, andre kommer innom i uka og vil ha middag. Det er viktig at vi alltid er oppe, sier Marina.

– Jeg er jo egentlig murermester og kunne ingenting om restaurantdrift da vi startet opp. Jeg har hatt mat som lidenskap og hobby i mange år, men det er en stor forskjell på dét og å drive i stor skala. Men nå begynner jeg å få dreisen på det, smiler han.

– Før rørte jeg i mørtel og sement, nå i gryter med breiflabb og suppe.

Dyrehold og hjemmelagde pølser

Wolfgang tar utgangspunkt i lokal mat og får helt ferske råvarer fra sjøen rett utenfor.

Men hans store interesse er å lage pølser og røyke kjøtt og fisk.

Ekteparet har leid seg et lite småbruk 50 minutter unna på Røyseland. Her skal det lages bratwurst og currywurst.

– Jeg er i gang med å bygge opp et pølsemakeri, noe jeg alltid har drømt om. Når vi får inn en kokk som kan jobbe nede i rorbuene, ønsker jeg å arbeide med kjøtt i mitt eget lille anlegg. Dette er drømmen. En slik plass har jeg ønsket meg, sier Wolfgang Küchler.

Han kommer opprinnelig fra et gårdsmiljø og håper å etter hvert skaffe både kyr, geiter og kaniner.