Hopp til innhold

Knutta skal leve videre

Visesangeren Knutta fra Eydehavn blir hedret med egen minnestiftelse.

Knutta, Knut A. Olsen

- Han hadde mange talenter og en enorm spilleglede, sier initiativtaker til Knuttas minnestiftelse, Ole Tom Tjuslia.

Foto: Iversen, Halvard / Halvard Iversen/NRK

Visesangeren og revyartisten "Knutta" fra Arendal skal nå hedres med en eget minnestiftelse.

Knut A. Olsen døde i høst, etter nesten 30 år som profesjonell trubadur. Minnestiftelsen skal bidra til å formidle hans liv og verk videre.

Knutta, Knut A. Olsen

Det kan bli aktuelt å samle tekster, noter og historikken bak Knuttas tekster i bokform, på DVD og på nett.

Foto: Iversen, Halvard / Halvard Iversen/NRK

- Vi ønsker å ivareta kulturarven etter Knutta og formidle denne til publikum. Det er ikke mulig å gjenskape det øyeblikket folk opplevde når Knutta sto på scenen, det er nok borte med hans bortgang, men dybden og perspektivene i tekstene hans og de vakre melodiene er det viktig å formidle. I det lange løpet tror jeg det var det som folk tross alt husket, da de hadde vært å hørt på Knutta, sier styremedlem og initiativtaker til minnestiftelsen, Ole Tom Tjuslia.

- Hadde mange talenter

Det svingte fra melankolske stemninger til underfundig humor da Knutta sto på scenen. Han var Arendals og en av Sørlandets store visesangere og revyartister gjennom nesten tre tiår. Han kom med en rekke plateutgivelser og var sentral i mange revyer og kabareter. I 1990 mottok han også Aust Agder fylkes kulturpris.

- Han hadde mange talenter og en enorm spilleglede. Han var en fremragende tekstforfatter og en habil komponist. Han hadde i tillegg et veldig publikumstekke, fordi han hadde evne til å by på seg selv fra scenen. Han var opptatt av livet som helhet og klarte å sette ord på livets ulike fasetter, fra det dypeste alvor til de små humrende, gjenkjennende øyeblikkssituasjonene, sier Tjuslia.

Vil lage DVD og bok

Knutta, Knut A. Olsen

Knut A. Olsen var Arendals og en av Sørlandets store visesangere og revyartister gjennom nesten tre tiår.

Foto: Iversen, Halvard / Halvard Iversen/NRK

Nå skal altså arven etter Knutta formidles videre. En rekke kulturpersonligheter, sammen med arendalsordføreren og redaktøren i Agderposten, står bak minnestiftelsen. Stiftelsen vil munne ut i flere prosjekter, som skal formidle det Knutta stod for, forteller Tjuslia.

- Det kan bli aktuelt å samle tekster, noter og historikken bak tekstene i bokform. Det kan også bli aktuelt å lage ei hjemmeside, der tekst og noter er tilgjengelige. Det kan også bli aktuelt å gi ut CDer og DVDer og å lage konserter og foredrag.

- Formidler av lokal historie

1. mai blir det minnekonsert for Knutta på Eydehavn der blant andre visesangeren Jan Engervik deltar. Engervik opptrådde mye sammen med Knutta og er glad for at hans livsverk blir tatt vare på.

- Jeg synes det er helt naturlig. Han har vært en stor kulturpersonlighet i sin region gjennom mange år. Han har vært en formidler av lokal historie i sin form, så det må jo være rikelig grunnlag for å kunne lage ei skikkelig samling av hans ting, sier Engervik.