Knausgård-forlag gir ut sin aller første roman

Karl Ove Knausgårds vil får frem norske forfattere. Som redaktør lanserer han denne måneden sin første roman med en nordmann.

Karl Ove Knausgård gir ut Cornelius Jakhellns nye roman, Germania, på sitt forlag Pelikanen. Jakhelln som opprinnelig kommer fra Kristiansand, er den første, norske forfatteren som gis ut på Knausgårds forlag.

NETT-TV: Nylig møttes Knausgård og Jakhelln i Glemmingebro, ved Ystad i Sør-Sverige. Se intervjuet her.

Karl Ove Knausgård

Sørlandsforfatteren Karl Ove Knausgård beskriver boken til Cornelius Jakhelln som en «utrolig bra roman».

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Cornelius Jakhelln

Romanen til Cornelius Jakhelln lanseres i starten av måneden.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Karl Ove Knausgård gir ut Cornelius Jakhellns nye roman, Germania, på sitt forlag Pelikanen. Jakhelln, som opprinnelig kommer fra Kristiansand, men som har bodd i Berlin de siste åtte årene, er den første, norske forfatteren, som gis ut på Knausgårds forlag.

Paralleller til Min Kamp

– Vi ønsker å gi ut vesentlig litteratur, og trenger å tjene penger, slik at hjulene går rundt. Men vi har ikke noen ambisjon om nødvendigvis å selge store volumer, sier Knausgård til NRK.

Nylig møttes Knausgård og Jakhelln i Glemmingebro, ved Ystad i Sør-Sverige. Her har Karl Ove Knausgård bosatt seg med sin familie. Han tar imot Cornelius Jakhelln i gjestehuset, til en gjennomgang av de siste detaljene, før den nye boka går i trykken.

Selv har Knausgård gitt ut seksbindsverket «Min Kamp». Han mener at det finnes paralleller i handling og tematikk til den nye utgivelsen.

– Vi er svært ulike i både uttrykk og temperament, sier han.

– Men vi kommer fra samme by, det er jo et likhetspunkt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cornelius Jakhelln og Karl Ove Knausgård

Nylig møttes Knausgård og Jakhelln i Glemmingebro, ved Ystad i Sør-Sverige, der Knausgård har bosatt seg.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– En bok hvor det skjer helt sinnssyke ting

Cornelius Jakhelln gir nå ut sin 11. bok. Han bruker inntrykk fra sine daglige vandringer i Berlin, som bakteppe for handlingen, som behandler begrepet Germania fra første omtale hos den romerske historikeren Cornelius Tacitus, i første hundre år etter Kristus, via Berlin før verdenskrigene, og til andre verdenskrig gjorde slutt på en gammel kulturtradisjon.

– En utrolig bra roman, hvor det skjer helt sinnssyke ting! Sier Karl Ove Knausgård.

Cornelius Jakhelln og Karl Ove Knausgård

De to utflyttede sørlandsforfatterne har den siste tiden hatt en gjennomgang av de siste detaljene, før den nye boka går i trykken. Her i hagen til Knausgård.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Han viser til hvordan hovedpersonen opplever sin mors død, men også til sexscener, som understreker det livsbejaende i boka.

Cornelius Jakhelln er kjent for å skape om språket i sine bøker. I Germania legger han seg nær tysk, for å skape en stemning av Tyskland, rundt 1910.

Boken lanseres i starten av september.