Hopp til innhold

Knausgård får fylkeskulturpris

Forfatter Karl Ove Knausgård, som er oppvokst i Arendal og Kristiansand, får fylkeskulturprisen i Aust-Agder for 2012.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård hedres med Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris for 2012.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Det er en ære og en glede å få Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris. Det føles som bøkene kommer hjem, sier Knausgård om at han hedres med fylkeskulturprisen tirsdag kveld.

I en pressemelding fra Aust-Agder fylkeskommune sier Knausgård at prisen er en stor oppmuntring for ham.

Karl Ove Knausgård

Forfatter Karl Ove Knausgård ble gratulert i forbindelsen med prisutdelingen i Arendal i kveld.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Det heter seg jo at ingen blir profet i eget land. Det betyr vel at jeg ikke får prisen som profet, men som forfatter, og som forfatter er en slik pris en stor oppmuntring og bekreftelse på at det jeg skriver, kan ha betydning for andre, noe jeg nesten ikke våger å håpe på når jeg sitter og skriver, sier Knausgård.

– Betyr det noe spesielt at kulturprisen kommer fra Aust-Agder og blir tildelt i Arendal?

– Ja, det gjør det. Tromøya og Arendal har en helt spesiell ladning for meg, det er derfra jeg kommer, og mye av det jeg skriver, utspiller seg der. Det er en del av min identitet, og derfor en del av identiteten til bøkene mine. Så når de får denne prisen, føles det som om de kommer hjem, sier Knausgård.

Stolt fylkesordfører

Karl Ove Knausgård

Mange hadde møtt frem for å hedre prisvinneren.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Fylkesordfører Bjørgulv S. Lund sier han er glad for å kunne overrekke prisen til Karl Ove Knausgård.

– Det er en glede og stor en ære å kunne overrekke Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris, Arne Vinje Gunneruds skulptur Solen IV, til Karl Ove Knausgård, sier fylkesordføreren i pressemeldingen.

– Bøkene hans har blitt folkelesing over hele landet og har blant annet skapt et nytt begrep, å ”knause”. ”Min kamp” ligger på salgstoppen i bokhandlerne og på reserveringstoppen i bibliotekene, sier Lund.

Han mener Knausgård har gjort avansert skivekunst tilgjengelig for mange.

– Gjennom forfatterskapet har Knausgård gjort avansert skrivekunst kjent for det brede publikum, han har engasjert til debatt, og har bidratt til å bringe stolthet og identitet til lokalsamfunnet ved at hans tilknytning er så tydelig til stede i forfatterskapet, sier Lund.