NRK Meny
Normal

Klubbleder advarer mot sykling

Klubbleder ved Umoe Mandal, Arne Hægeland, vil ikke anbefale at de ansatte ved Umoe sykler til jobb, fordi Gismerøyveien er for trafikkfarlig.

Sykling

Mange sykler til jobben i Mandal, men Gismerøyveien er livsfarlig å sykle på mener flere.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK

Arne Hægeland

Tillitsvalgt ved Umoe Mandal, Arne Hægeland, anbefaler ikke sine kollegaer å sykle til jobben, fordi veien er livsfarlig å sykle på.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK
Syklister

Trafikken er stor og veien er smal og nå blir syklistene advart mot å sykle på Gismerøyveien.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK
Stein Inge Dahn

Stein Inge Dahn i Syklistenes landsforening i Mandal krever sykkelsti på Gismerøyveien.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK

Gismerøyveien er en veistrekning mellom sentrum i Mandal og byens industri- og havneområde hvor det er flere hundre arbeidsplasser.

Hægeland mener veistrekningen er farlig for syklistene og at det er stor risiko forbundet med å sykle på denne strekningen.

– Den siste kilometeren er en ren risiko-sport å sykle. Nå sommerstid er det asfaltbiler og tømmerbiler som raser forbi syklistene, og vinterstid når det er glatt er det enormt mye tømmerbil-trafikk og veien er smal, sier Hægeland.

Han advarer sine kollegaer mot å sykle til jobben på denne farlige veistrekningen.

– Som tillitsvalgt ved Umoe sier jeg at her sykler folk på egen risiko, og jeg vil ikke anbefale folk å sykle til jobben og gå i front for at vi skal sykle til jobben, sier klubbleder Hægeland.

Han sier veien er trafikkfarlig å sykle på, men at folk får gjøre seg opp sin egen mening om de tør å sykle til jobben eller ikke.

Får støtte

Hægeland får støtte fra leder i Syklistenes landsforening i Mandal, Stein Inge Dahn.

– Vi sykler her i dag fordi vi vil markere at vi vil ha bedre sikkerhet for syklistene og at vi vil endre trafikkreglene, sier Dahn.

Han er enig med Hægeland om farene ved å sykle på Gismerøyveien.

– Det er veldig farlig, det ser du selv her. Bilene kjører veldig fort og det blir ofte veldig smalt mellom syklistene og bilene. Nå må det komme endringer i trafikkreglene som sier at det skal være minst 1,5 meter mellom bilen og syklistene når bilistene kjører forbi en syklist, sier Hægeland.

Krever sykkelsti

Klubbleder Arne Hægeland liker veldig godt tanken om å sykle til jobben, men krever at det blir bygget sykkelsti på Gismerøyveien slik at syklistene trygt kan sykle til jobben.

– Når alle er på jobb ved anleggene her ute, så er det opp mot 1000 arbeidsfolk i aksjon, og vi mener at dette området trenger en sykkelsti, sier han.

Syklistenes landsforening i Mandal har tatt opp sykkelsti-problematikken med kommunen ved flere anledninger.

– Vi er fornøyd med sykkelsatsningen som Mandal har gjort ved å markere seg som en sykkelby og politikerne sier mye bra om å prioritere sykling i byen, men nå mener vi at noe må gjøres på Gismerøyveien, sier leder i Syklistenes landsforening i Mandal, Stein Inge Dahn.