– Vi har veldig stor etterspørsel etter jordbærene våre. Vi klarer ikke produsere nok.
Jordbærbonde Brit Mjåland produserer økologiske jordbær i Marnardal i Vest-Agder. Hun opplever en så stor etterspørsel etter bærene, at hun må sette kunder på venteliste.
– Det er blitt sagt i mange år at folk gjerne vil spise økologisk, men ikke kjøpe det. Det stemmer ikke her hos oss i hvert fall, sier Mjåland.
Er dine økologiske jordbær sunnere enn andre jordbær?
– Det kan ikke jeg påstå. Det er en diskusjon jeg ikke vil gå inn i i det hele tatt.
Feirer seg selv
Søndag starter Økouka. Et arrangementet som skal sette fokus på økologisk mat og landbruk.
Uka startet opp i Nord-Trøndelag i 2011.
Fem år senere arrangeres Økouka i Oslo, Buskerud, Stavanger, Bergen, Møre og Romsdal, Telemark, Agder, Nord-Østerdal og Røros.
– Det er mange som ikke vet så mye om økologisk mat, og tror det bare er lureri for å øke prisen, sier Beate Fiszkal, i Oikos Agder.
Økouka består av nærmere 200 arrangementer landet rundt.
– Vi vil slå et slag for de økologiske bøndene, og la folk smake på all den gode økologiske maten, sier Fiszkal.
Svarer på kritikk
I programmet «Folkeopplysningen» på NRK 1, sjekker programleder Andreas Wahl ut hvilke fordeler det har å velge økologisk mat.
Han finner få eller ingen fordeler.
Daglig leder i Oikos – Økologisk Norge, Regine Andersen, reagerer på hvordan økologisk mat blir fremstilt i programmet.
– Jeg har brukt flere uker på å orientere dem om den omfattende forskningen på området, uten at dette har gjort nevneverdig inntrykk.
Les hele hennes svar til opplysningene i NRK-programmet på Oikos sine nettsider.
Interessen for økologisk mat øker
Omsetningen av økologiske matvarer gjennom dagligvarehandelen var på 1,17 mrd. kroner i 1. halvår 2016, en oppgang på nesten 22 prosent fra 1. halvår i fjor.
Det viser en rapport fra Landbruksdepartementet.
Rapporten slår også fast at produksjonen i Norge ikke er stor nok til å dekke etterspørselen.
Melkebonde Søren Hodne, og kona Ingebjørg, opplever at byfolk fra Kristiansand kjører opp til Evje for å kjøpe økologisk melk rett fra spena.