NRK Meny
Normal

Klarer ikke produsere nok økomat

Norske økologiske bønder klarer ikke dekke etterspørselen etter økologisk mat. Søndag begynner en ukes lang feiring av økologisk mat og landbruk.

Brit Mjåland driver blant annet med økologiske jordbær på Mjåland gård i Marnardal. Hun sier etterspørselen etter økologiske jordbær er sterkt økende.

– Vi har veldig stor etterspørsel etter jordbærene våre. Vi klarer ikke produsere nok.

Jordbærbonde Brit Mjåland produserer økologiske jordbær i Marnardal i Vest-Agder. Hun opplever en så stor etterspørsel etter bærene, at hun må sette kunder på venteliste.

– Det er blitt sagt i mange år at folk gjerne vil spise økologisk, men ikke kjøpe det. Det stemmer ikke her hos oss i hvert fall, sier Mjåland.

Jordbærbonde Brit Mjåland

Brit Mjåland produserer en type jordbær som modnes i flere omganger. Hun høster fine røde jordbær også i september.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Er dine økologiske jordbær sunnere enn andre jordbær?

– Det kan ikke jeg påstå. Det er en diskusjon jeg ikke vil gå inn i i det hele tatt.

Feirer seg selv

Søndag starter Økouka. Et arrangementet som skal sette fokus på økologisk mat og landbruk.

Uka startet opp i Nord-Trøndelag i 2011.

Beate Fiszkal

Beate Fiszkal, leder for Oikos i Agder, jobber for å synliggjøre økologisk mat og norske økologiske bønder.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Fem år senere arrangeres Økouka i Oslo, Buskerud, Stavanger, Bergen, Møre og Romsdal, Telemark, Agder, Nord-Østerdal og Røros.

– Det er mange som ikke vet så mye om økologisk mat, og tror det bare er lureri for å øke prisen, sier Beate Fiszkal, i Oikos Agder.

Økouka består av nærmere 200 arrangementer landet rundt.

– Vi vil slå et slag for de økologiske bøndene, og la folk smake på all den gode økologiske maten, sier Fiszkal.

Svarer på kritikk

I programmet «Folkeopplysningen» på NRK 1, sjekker programleder Andreas Wahl ut hvilke fordeler det har å velge økologisk mat.

Han finner få eller ingen fordeler.

Daglig leder i Oikos – Økologisk Norge, Regine Andersen, reagerer på hvordan økologisk mat blir fremstilt i programmet.

– Jeg har brukt flere uker på å orientere dem om den omfattende forskningen på området, uten at dette har gjort nevneverdig inntrykk.

Les hele hennes svar til opplysningene i NRK-programmet på Oikos sine nettsider.

Folkeopplysningen, sesong 3 (5:7)

Programleder i «Folkeopplysningen» Andreas Wahl sjekker ut hvilke fordeler det har å velge økologisk mat.

Foto: Nina Fjeldsaa / NRK

Interessen for økologisk mat øker

Omsetningen av økologiske matvarer gjennom dagligvarehandelen var på 1,17 mrd. kroner i 1. halvår 2016, en oppgang på nesten 22 prosent fra 1. halvår i fjor.

Det viser en rapport fra Landbruksdepartementet.

Rapporten slår også fast at produksjonen i Norge ikke er stor nok til å dekke etterspørselen.

Melkebonde Søren Hodne, og kona Ingebjørg, opplever at byfolk fra Kristiansand kjører opp til Evje for å kjøpe økologisk melk rett fra spena.

Den økologiske melkebonden Søren Hodne, og hans kone, åpner gården sin under Økouka. Her forteller ekteparet om den økologiske gårdsdriften. (foto/regi: Tom Nicolai Kolstad)