Klarer ikke å skaffe nok ingeniører

Ja, du leste riktig. Flere bedrifter i Aust-Agder har problemer med å skaffe nok ingeniører til tross for krisen i oljebransjen.

Ingeniører i Ofoten

Mens oljebedrifter sier opp ingeniører i hopetall, sliter flere bedrifter i Aust-Agder med å skaffe nok ingeniører.

Foto: Kjell Mikalsen

Bare i Aust-Agder er 30 ingeniørstillinger er nå ledige, og Skaug Syvertsen sier det tross høy ledighet, er utfordrende å finne aktuelle søkere.

– Bildet av et helsvart arbeidsmarked for ingeniører er ikke riktig, sier Eli Skaug Syvertsen som arbeider med rekruttering i NAV.

Konkurransen har endret seg

Det er altså lyspunkt i arbeidsmarkedet på Sørlandet, selv om ledigheten er stigende og særlig bransjer knyttet til olje og gass sliter med stor ledighet.

Samtidig er det bedrifter som sliter med å finne høyt kvalifiserte ansatte og ingeniører.

– En del av dem som har erfaring fra olje og gass, kan nødvendigvis ikke hoppe rett inn i mange av disse stillingene som vi innehar akkurat nå. Men dette er høyt kvalifiserte folk som lett kan ta til seg ny kunnskap. Det skal ikke så mye til, sier Skaug Syvertsen.

Hun tror det vil komme flere ledige ingeniørstillinger i tiden som kommer, og forklarer det med at olje- og gassektoren har lagt beslag på ingeniørene. Mange andre bedrifter har hatt problemer å konkurrere på lønn.

– Nå har bedriftene muligheten. Kommunene har vært blant dem som har slitt med å konkurrere nettopp for å få gode ingeniører, forklarer Skaug Syversen.

Ikke riktig mediebilde

Bildet av et helsvart arbeidsmarked for ingeniører er ikke riktig

Eli Skaug Syvertsen, NAV

Lindal Hus i Risør er en av bedriftene som oppbemanner og som sliter med å få tak i blant annet ingeniører.

– Det er få ledige ingeniører med den rette bakgrunnen. Jeg må si vi er litt overraska i forhold til det mediebildet som blir lagd, sier administrerende direktør i Lindal Hus, Jan Lindal.

Han opplever ikke markedet som helsvart, og har stadig behov for å bygge på arbeidsstokken.

– Vi søker alt fra tømrere til byggmestere og ingeniører, med hovedvekt på byggingeniører, sier Lindal, som nå har henvendt seg til NAV for å prøve å få tak i ansatte med riktig kompetanse.