Hopp til innhold

Klare for Aerosmith: – Det er omsorgssvikt ikke å ta med barna

Onsdag rocker Aerosmith Norge for første gang på 20 år. Enkelte mener begivenheten er så viktig at voksne plikter å ta med barna.

Kåre Ørnevik og Sophus Yngvar Jensen

Kåre Ørnevik og Sophus Jensen er blant dem som mener moderne musikkinnspilling ikke klarer å fange den samme kvaliteten som på 70-tallet.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

Aerosmith har kun spilt i Norge en gang før, og det var i Oslo i 1993. Til forskjell fra mange andre gamle band, er de på veien med original besetning.

Før norgesbesøket har de gjort seks konserter, med turnestart i Sofia i Bulgaria 17. mai.

God oppdragelse

Sophus Jensen (50) skal ha med seg sin 18 år gamle datter på Aerosmith-konserten i Kristiansand.

– Jeg ser på meg selv som ansvarlig far, sier han og argumenterer for at flere bør benytte anledningen til å lære neste generasjon hva som er god musikk:

– Jeg tar jo ikke sjansen på at barna mine i etterkant oppdager hva de har gått glipp av og anmelder meg for omsorgssvikt.

Han kaller konserten en musikkhistorisk begivenhet.

God klassisk rock

Jensen og kamerat Kåre Ørnevik (45) har siden tenårene vært sentrale i musikkmiljøet i Kristiansand. Både som musikere og lidenskapelige platesamlere. Det er vinylskiver og 70-tallet som gjelder.

– Jeg liker god klassisk rock. Det som gis ut av samme musikk i dag er veldig overprodusert med lite autentisk lyd, forklarer Ørnevik.

De trekker spesielt fram Boston-bandets første plate fra 1973, som slettes ikke var noen umiddelbar suksess.

– Den solgte veldig dårlig, og de holdt på å miste avtalen med plateselskapet. Det var hardt arbeid og masse konserter rundt i hele USA som gjorde at de klarte å overbevise Columbia til å gi ut også neste LP. Det var da de virkelig brøt igjennom, sier Ørnevik.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kåre Ørnevik og Sophus Yngvar Jensen er Aerosmith-fans

Kåre Ørnevik og Sophus Jensen foretrekker ordentlig lyd fra vinyl når de jevnlig setter på gamle godbiter med Aerosmith. Debutplata fra 1973 står aller høyest i kurs.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

Forventer mye fra 70-tallet

Det som gleder godt voksne fans aller mest, er at bandet nå spiller mange av sine eldste låter.

– Jeg forventer et forrykende show. Jeg håper de baserer det mye på 70-tallet. Jeg er rimelig sikker på at de med den erfaringen klarer å levere varene, sier Jensen.

Kåre Ørnevik har lest seg opp på hva bandet har spilt under de seks foregående konsertene på denne delen av turneen:

– Jeg tror vi har mye gøy i vente. Jeg håper å høre mange favoritter, og mye fra den første skiva. Får jeg mye fra 70-tallet, skal jeg være veldig fornøyd.

De to erkjenner at Aerosmith-medlemmene nå bærer preg av å nærme seg 70 år gamle.

– Det er klart de begynner å bli eldre. Du kan ikke regne med at Steven Tyler høres ut som han gjorde i 73’ Han sliter litt på de høye tonene, sier Ørnevik.

Svak periode med ballader

Selv om de er hardkokte fans, har de begge klare meninger om bandets svake perioder.

– Ja, de har det jo vært en del av. Personlig synes jeg balladeperioden var til dels grusom. Jeg velger å kalle dem – for å være grei fordi de har gjort så mye bra tidligere – for klassefestversjonen av Led Zeppelin, sier Jensen.

Vokalist Steven Tyler og gitarist Joe Perry ble kalt «The Toxic twins» på slutten av 70-tallet. Det ble en hard inngang på 80-tallet.

– De var jo fullstendig ødelagt av dop, og det endte med at Perry sluttet, konstaterer Ørnevik.

Perry ble erstattet, men kom senere tilbake. Aerosmith har de tre siste årene vært nærmest sammenhengende på turne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lithuania Aerosmith Steven Tyler,

Aerosmith med Steven Tyler i front under konserten i Vilnius i Litauen 21. mai.

Foto: Mindaugas Kulbis / Ap

Slapper av i København

Aerosmith spilte i Stockholm søndag. Mandag ettermiddag fløy de til København for å slappe av før turen til Kristiansand onsdag. Dette er eneste konsert i Norge på turneen.

– Vi har hatt dem på ønskelista i mange år, sier Vidar Mortensen i Odderøya Live.

Det er lagt ut 11.000 billetter til konserten, men arrangøren vil ikke si hvor mye som er solgt.

Bandet bor på luksushotellet d'Angleterre i København, og vil trolig ha det som base de neste dagene, siden de skal spille i Horsens i Danmark etter konserten i Kristiansand.

Til å varme opp har de en annen gammel rocker, nemlig Alice Cooper, samt de langt yngre Honningbarna fra Kristiansand.

Det er en stor scene som er bygget for dem på Odderøya. Det er 10 semitrailere med utstyr. Lysrigger veier alene 28 tonn, og 50 scenearbeidere har vært i sving de siste dagene.

Se video av scenerigg

De har solgt mer enn 150 millioner plater. De har kun vært i Norge en eneste gang i løpet av sin 44 år lange karriere. Torsdag 4. juni entrer Aerosmith scenen i Kristiansand.

Bandets egne bilder fra turneen