– Det nytter ikke å dra på heia eller hytta nå, sier sauebonde Tor Espen Helle.
– Lammingen er ennå ikke i gang, men snart «eksploderer» det, sier han.
I august åpnet landbruksminister Jon Georg Dale tre sauefjøs i Valle. Det er unge bønder som satser. Til sammen skal de tre fjøsene huse tusen sauer.
– Må ha annen jobb ved siden av
Helle har investert fem millioner kroner i nytt fjøs på gården Helle, men er bare er i startfasen. Fremdeles jobber han hundre prosent i en forretning i tillegg til å drive med sau.
– Lønna til bøndene kommer hele tiden på etterskudd. Vi må hele tiden forskuttere. Og i starten har jeg lite å sende til slakt.
Helle, som er mest kjent for sin deltakelse i Jakten på kjærligheten på TV2, regner med å ha 300 sauer i fjøset etter hvert.
Han tror ikke sauene kan slippes ut på beite før omkring 17. mai. En av grunnene til at han satser nettopp på sau, er at sauen utnytter naturen og heiene på en god måte.
– Er du sikker på at det er liv laga å kun livnære seg av sau?
– Det kommer an på livsstilen, sier Helle.
– Målet er å være sauebonde på fulltid i 2020.
«Spælsau frå Setesdal»
Tor Espen Helle er en av flere som nå arbeider for å opprette merkevaren «Spælsau frå Setesdal». «Lofotlam» og «Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal» er kjente varer. Nå kan «Spælsau frå Setesdal» bli en merkevare med beskyttet geografisk betegnelse».
Spelsauen holdt på å bli utryddet i Norge, og i 1912 ble det satt i gang en redningsaksjon. En gård på Uppstad i Valle og en gård i Rogaland ble avlssteder for den tradisjonsrike rasen.
Sau for turistene
Men det er ennå lang vei frem til «Spælsau frå Setesdal» blir merkevare. Det er strenge kriterier som må oppfylles.
Prosjektleder for Smaken av Setesdal, Øyvind Nese sier at en arbeidsgruppe fremdeles jobber med det.
– Til høsten vil vi markedsføre produkter under navnet «Spælsau frå Setesdal». Men det er en langsiktig sak å få godkjent det som beskyttet merkevare gjennom Matmerk og Mattilsynet.
Tor Espen Helle ser på sauedriften som viktig for turismen.
– Vi må tenke i Setesdal at turismen er det vi kommer til å leve av i fremtiden, og da vil folk ha lokal mat, sier Helle.