NRK Meny
Normal

– Det er med livet som innsats å komme seg i land

Havneforholdene ved Songvår fyr i Søgne er ikke tilfredsstillende. – Noen ganger er det med livet som innsats å komme seg i land, mener venneforeningen.

Songvår fyr i Søgne

Songvår fyr er i dag leid av Songvaar Fyrs Venner og er åpen for dagsbesøk og overnatting.

Foto: Geir Smebøle/Songvaar Fyrs Venner

Songvår fyr er et kystfyr som ble tent første gang 1. november 1888.

Fyrstasjonen er i dag leid av Songvaar Fyrs Venner og bygningsmassen er pusset opp for nærmere to millioner kroner og fremstår nå som like gode som da fyret var bebodd.

– Havneforholdene både på vest- og østsiden er ikke tilfredsstillende. Noen ganger er det med livet som innsats når folk skal komme seg i og ut av båten. Ofte må besøk til øya kanselleres på grunn av dette.

Det sier prosjektansvarlig i venneforeningen Ole Johan Sverdrup.

Ligger i et vernet område

Fyret ligger i et verneområde og venneforeningen har nå tatt saken opp med Søgne kommune og ledelsen i Oksøy-Ryvingen og Flekkefjord landskapsvernområder.

Håpet er at man kan få tillatelse til å gjøre noe for å bedre havne- og bryggeforholdene.

Fyrstasjonen er en del av « Kystleden Sør» og er åpen for dagsbesøk og overnatting i sommerhalvåret. Det er 22 faste sengeplasser fordelt på 3 bygninger og spiseplass til 12 i huset, samt langbord med plass til 30 personer i maskinhuset.

Stedet kan leies av grupper og enkeltpersoner og skoleklasser er ofte på besøk.

– Når skoleklasser og pensjonistgrupper er på tur til fyret, så er sjansen stor for at det kan skje en ulykke, sier Sverdrup.

Han sier det er helt nødvendig å ha en havn hvor man raskt og sikkert kan komme seg på land.

– Ved bedre havneforhold kan også besøket på fyret kunne øke betydelig og sesongen for utleie kan utvides også til å gjelde vinterhalvåret, sier Sverdrup.

Vil vurdere saken nøye

Bjørn Vikøyr

Verneområdeforvalter Bjørn Vikøyr.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Verneområdeforvalter Bjørn Vikøyr i Oksøy-Ryvingen og Flekkefjord landskapsvernområder sier til NRK at han vil møte venneforeningen i slutten av oktober for å høre mer om planene.

– Denne saken har to sider. Venneforeningen gjør og har gjort en fantastisk jobb på Songvår fyr og det er positivt at fyret brukes til natur- og kulturopplevelser. Men på den annen side er det sterke begrensninger i et fredet reservat. Men vi skal vurdere denne saken nøye, sier Vikøyr.

Etter møtet er det opp til venneforeningen om de vil fremme en formell søknad.

– Dersom det kommer en slik søknad vil vi kunne behandle den forholdsvis raskt, avslutter Vikøyr.