NRK Meny
Normal

Klagefristen på omtaksering utvides

I etterkant av omtakseringen av boligene i Kristiansand vil huseierne trolig få fire ukers klagefrist. Det er en uke mer enn planlagt.

Eiendomsskatt

Boligeiere i Kristiansand får antagelig utvidet klagefrisen på omtaksering med én uke.

Foto: Sinar 2

Det er på forhånd foreslått en klagefrist på bare tre uker.

Tor S. Utsogn (Frp)

Tor S. Utsogn fra Frp mener det er synd at boligeiere som ikke rekker å klage innen fristen får låst eiendomsskatten i ti år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Problemet ligger i alle de som har hus og bygg rundt forbi, og som ikke er klart over at klagefristen går ut etter bare tre uker, sier Tor S. Utsogn, gruppeleder i Fremskrittspartiet.

Men selv om man nå skulle få en uke ekstra å klage på, så mener Utsogn fristen er for kort.

– Det er en veldig stor sjanse for at folk finner ut at taksten er feil etter noen måneder. Da er det synd hvis eiendomsskatten din er låst i ti år fremover uten klagemuligheter, mener Utsogn.

– Det føler vi vil være veldig urettferdig. Men fire uker er selvfølgelig bedre enn tre.

– Bør rekke det

Jørgen Kristiansen (KrF)

Jørgen Kristiansen i Krf mener at fire uker bør være lang nok klagefrist.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Jørgen Kristiansen fra Kristelig Folkeparti mener at de som er misfornøyde med den taksten de har fått, bør rekke å klage innen fire uker.

– Det er jo mange som er på to ukers ferie, så derfor kan det bli litt kort med tre ukers frist, sier Kristiansen til NRK.

– Så å utvide til fire uker er helt på sin plass.

– Men spiller én ekstra uke så mye rolle da?

– Jeg vil si jo si det, svarer Kristiansen.

Er fire ukers klagefrist nok? Stem og diskutér nederst i saken!

Kristiansand kommunes organisasjonsdirektør Kristin Tofte Andresen, sier det er opp til kommunen å fastsette hvor lang klagefristen skal være.

– Vi må vurdere det som ble sagt i bystyret om fire ukers frist. Noe lengre frist enn det, tror jeg ikke er å anbefale, sier hun.

– Det har noe med å få gjennomført dette i et bestemt tidsrom, sier Andresen.

Tar ikke til seg nemnd-kritikk

Espen Solum

Huseiernes landsforbunds leder i Vest-Agder, Espen Solum, har tidligere uttalt at nemnda som skal behandle alle klagesakene, ikke har nok kompetanse.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

Flertallet av politikerne i Kristiansand går ikke med på kritikken som blant annet har kommet fra lederen i Huseiernes landsforbund i Vest-Agder, Espen Solum.

Han mener at nemnda som skal behandle klagesakene burde bestå av profesjonelle takstmenn, i stedet for politikere. Demokratenes Olaf Messel henger seg på kritikken.

Olaf Messel

Demokratenes Olaf Messel mener at mange vil oppleve en dobling av eiendomsskatten.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Problemet er at nemnda som sitter i dag har ikke kompetanse i taksering av eiendommene, og derfor blir det helt feil, sier Messel.

Grunnleggende uenigheter

Heller ikke i tirsdagens bystyremøte klarte man å styre unna diskusjonen om selve eiendomsskatten, selv om den for lengst er vedtatt.

– Sånn som vi ser det, så er det ingen som vil få en dobling av eiendomsskatten. Det kan jeg overhodet ikke se. I snitt i Kristiansand vil det gå opp med rundt 20 prosent, sier Jørgen Kristiansen(Krf) til NRK.

– Noen vil få en dobling, det er helt klart, sier Messel(Dem).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.