Hopp til innhold

Klagde på karakterene – gikk fra nest best til stryk

Studentorganisasjonen i Agder reagerer sterkt på at tre sykepleiestudenter som klagde på karakteren B, endte opp med stryk. Universitetet skulle gjerne vært saken foruten.

Tre studenter klaget på eksamenskarakteren B+, og endte i stedet opp med strykkarakter. Nå vil universitet kvalitetssikre sensuren.

SE VIDEO: Sykepleiestudentene Ida Lovisenro, Ingeborg Kobro Hjort og Hanna Skjelbred Nygaard fikk seg en overraskelse da de etter å ha klaget, gikk fra karakteren B til stryk.

Det hele starte med en semesteroppgave i faget «menneske, samfunn og sykepleie» ved Universitetet i Agder. Hanna Skjelbred Nygaard leverte inn oppgaven sammen med studievenninnene Ida Lovisenro og Ingeborg Kobro Hjort.

– Uforståelig

– Vi hadde hjemmeeksamen – gruppeeksamen – og fikk karakteren B. Vi ønsket en begrunnelse av karaktersettingen fordi vi trodde at vi kanskje kunne ha fått en A, sier Nygaard.

– Vi hadde hørt at det var en sterk B. I tillegg var snittet i klassen veldig høyt. Nesten alle fikk A eller B. Vi klagde, og fikk da F – eller stryk.

De tre studentene reagerte med sjokk.

– Dette forsto vi virkelig ikke!

– Noe galt med systemet

Kai Steffen Østensen

Kai Steffen Østensen er daglig leder i Studentorganisasjonen i Agder.

Foto: Studentorganisasjonen i Agder

Studentorganisasjonen i Agder har fulgt saken siden i vår. Daglig leder Kai Steffen Østensen er svært overrasket over karakterraset fra B til stryk.

– Når du først får en B, og ender opp med karakteren F etter å ha klaget, er det noe galt med systemet, sier Østensen.

– Sensorene kan hver for seg gjøre en god jobb. Men når det mangler en lokal sensorveiledning, altså noe som forteller hvordan nivået skal være, da har universitetet et problem.

– Uheldig sak

Studiedirektør ved UiA, Greta Hilding, skulle gjerne vært saken foruten.

– Også vi synes dette er en uheldig sak. De fleste som klager på sensuren, blir stående med den samme karakteren. Og det er flere som går opp i karakter enn de som går ned.

Men det etterlyses en såkalt lokal sensorveiledning som mange andre universiteter har?

– Styret vårt vedtok i juni at vi skal jobbe for å få det. Normalt skal det foreligge en sensorveiledning.

– Tilfeldigheter?

Ida Lovisenro, Ingeborg Kobro Hjort og Hanna Skjelbred Nygaard har tatt opp faget de strøk i – og har igjen fått karakteren B. Men de synes det er ille at karaktersystemet kan slå ut slik det gjorde for dem.

– Det er skummelt. For hva legger de i en karakter? Det virker helt tilfeldig når én sensor kan gi B og en annen gir F, sier Nygaard.