Kjøpte kjemikalier til kruttbomber

Den 24 år gamle mannen som ble pågrepet torsdag etter funn av hjemmelagde sprenglegemer og kjemikalier i Flekkefjord, har eget kjemifirma.

Bombeeksperter i Flekkefjord

Poltiet slo full alarm da det ble funnet sprengstoff i leiligheten til er 24 år gammel flekkefjæring. Bombeebeksperter fant 30 sprenglegemer i mannens hjem.

Foto: Geir Egeland / NRK

Etter det NRK vet, så har mannen registrert et eget kjemifirma i april i fjor, for å drive med engroshandel av kjemiske produkter.

– Det ble vi kjent med i sommer. Dette er et firma han opprettet for to år siden for å få legal tilgang til disse kjemikaliene, sier lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland.

Ville lage «nyttårsbombe»

Bombealarmen gikk i Flekkefjord da det ble funnet eksplosiver i forbindelse med ransakelsen i 24-åringens leilighet. Bombeeksperter fra Oslo fan ett 30-talls sprenglegemer og en eske med kjemikalier som kan brukes til å lage sprengstoff.

24-åringen ble pågrepet og har forklart hva han skulle med med sprenglegemene og kjemikaliene.

– Han ville lage en fyrverkeribombe, noe han også har gjort, sier Skåland.

– Hvor kraftig var dette sprengstoffet som ble funnet og beslaglagt torsdag?

– Det var små gjenstander som ikke ville utgjøre noen stor fare. Det var ingen fare for andre beboere i blokka. Det var for å lage lyd og han har forklart selv at dette var fyrverkeribombe til å ha på nyttårsaften, sier Skåland.

Kjemikalier fra Polen

Lensmannen bekrefter at mannen kjøpte kjemikalier fra utlandet.

– Det han har opplyst er at en del er kjøpt i Norge og han har også vært i utlandet hvor han har kjøpt kjemikalier, deriblant i Polen.

Ifølge Avisen Agder skal 24-åringen blant annet ha handlet kjemikalier i samme butikk som terrorsiktede Anders Behring Breivik. 24-åringen skal selv ha tatt kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste, PST, da han ble klar over sammenhengen.

Han ville kvitte seg med kjemikaliene han hadde kjøpt i den polske nettbutikken.

Ingenting tyder på at mannen tilhører noe politisk ekstremt miljø.

Den pågrepne mannen sitter i arresten i Kristiansand. Ifølge Skåland vil venner av 24-åringen bli avhørt i dag.

24-åringen er tidligere straffedømt for ulovlig bruk av eksplosiver.

Fant over 30 sprenglegemer i leilighet

Fant over 30 sprenglegemer i leilighet

VIDEO: To bombeeksperter kom etter halvannen times undersøkelse ut med flere gjenstander fra 24-åringens leilighet. Disse har blitt analysert på politistasjonen i Flekkefjord torsdag kveld og blir sendt til Oslo for å destrueres.